Trumpblog

Voormalig campagnevoorzitter op weg naar deal met justitie

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Voormalig campagnevoorzitter op weg naar deal met justitie

Trumps voormalig campagnevoorzitter Paul Manafort is op weg naar een akkoord met de Amerikaanse justitie. Het is nog onduidelijk of hij wil samenwerken met speciaal aanklager Robert Mueller, of simpelweg schuld zal bekennen om onder een tweede rechtszaak aanstaande woensdag uit te komen.

Dat zeggen drie bronnen tegen ABC News, later werd het bevestigd door andere media waaronder The New York Times.

Lees ook: Trump-adviseur Manafort schuldig aan fraude

Een Amerikaanse jury heeft Manafort in augustus al schuldig bevonden aan onder meer bankfraude en belastingfraude. President Trump prees zijn voormalig strateeg als een "dappere" man omdat hij niet bezweek onder de druk van justitie. Nu, in de aanloop naar een volgende zaak over zijn twijfelachtige pro-Russische lobbywerk in Oekraïne, lijkt Manafort toch te willen samenwerken met openbare aanklagers.

Urenlang onderhandeld met Mueller

Advocaten van Manafort hebben dinsdag meer dan vier uur onderhandeld met het team van Mueller, meldt ABC. De speciaal aanklager doet onderzoek naar de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en kijkt of er samenwerking is geweest tussen de Russen en het campagneteam van Trump.

Manafort zit al een aantal maanden in voorarrest omdat hij zou geprobeerd hebben om getuigen te beïnvloeden. Woordvoerders van zowel Mueller als Manafort wilden tegenover ABC geen reactie geven.

Trumps voormalig strateeg onderhandelt met Amerikaanse justitie. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Trump zet vraagtekens bij dodental orkaan Puerto Rico

Donald Trump zegt donderdag dat de Democraten het dodenaantal na de orkaan in Puerto Rico bewust hebben opgedreven om hem in een kwaad daglicht te stellen. "Toen ik het eiland bezocht, na de storm, waren er maar rond de 6 tot 18 doden. Dat getal ging niet erg omhoog met het verstrijken van de tijd. Toen, veel later, begonnen ze veel hogere getallen te melden, van ongeveer 3.000", schrijft hij.

Volgens Trump hebben de Democraten alle overleden mensen op de lijst laten zetten, ook als zij doodgingen aan natuurlijke oorzaken. "Bad politics. I love Puerto Rico!", tweette hij.

3000 people did not die in the two hurricanes that hit Puerto Rico. When I left the Island, AFTER the storm had hit, they had anywhere from 6 to 18 deaths. As time went by it did not go up by much. Then, a long time later, they started to report really large numbers, like 3000...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 13, 2018

.....This was done by the Democrats in order to make me look as bad as possible when I was successfully raising Billions of Dollars to help rebuild Puerto Rico. If a person died for any reason, like old age, just add them onto the list. Bad politics. I love Puerto Rico!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 13, 2018

Gouverneur van Puerto Rico Ricardo Rosseelló reageerde verbitterd op Trumps beweringen. "De inwoners van Puerto Rico noch de slachtoffers verdienen het dat hun pijn in twijfel wordt getrokken", zei hij tegenover CBS News.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, reageerde ook op de tweets van Trump. Hij zei dat er geen reden is om te twijfelen aan het dodental, meldt persbureau Reuters.

Eind augustus werd het dodental na orkaan Maria bijgesteld van 64 naar 2.975. Na onderzoek van de George Washington University in Washington, dat werd gefinancierd door de overheid, bleek dat de autoriteiten niet de juiste onderzoeksmethodes hanteerden.

De orkaan zorgde in september vorig jaar voor grote schade aan onder meer elektriciteitsbedrijven. Daardoor zat een deel van het land langere tijd zonder elektriciteit. Ook werd hulpverlening bemoeilijkt door slecht toegankelijke gebieden.

Trump stelt sancties in tegen landen die verkiezingen beïnvloeden

De Verenigde Staten stellen strengere sancties in tegen buitenlandse actoren die interveniëren bij Amerikaanse verkiezingen. Daartoe heeft president Trump woensdag een document ondertekend, meldt persbureau AP. Op 6 november vinden de tussentijdse verkiezingen plaats, waarbij wordt gestemd voor het Huis van Afgevaardigden, sommige zetels van de Senaat en meerdere regionale en lokale posten.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: President Donald Trump is authorizing sanctions against foreigners who meddle in U.S. elections. https://t.co/6oay4qrBeB

De strengere strafmaatregelen moeten de VS beschermen tegen buitenlandse bemoeienis, zoals bij de presidentsverkiezingen van 2016 het geval was. Landen en andere actoren die zich hier schuldig aan maken kunnen een inreisverbod voor de VS krijgen. Ook kunnen tegoeden die zij bij Amerikaanse banken gestald hebben worden bevroren.

Harder optreden tegen buitenlandse beïnvloeding ligt gevoelig bij de regering-Trump. De president ontkent al langer dat hij heeft samengewerkt met de Russen tijdens de presidentsverkiezingen en doet externe bemoeieniscampagnes geregeld af als onzin. De Amerikaanse geheime diensten klaagden al eerder dat er sinds het aantreden van Trump geen middelen zijn vrijgemaakt om harder op te treden tegen buitenlandse hackers en trollen.

Begrotingstekort VS loopt fors op

Het Amerikaanse begrotingstekort blijft flink oplopen. In vergelijking met een jaar geleden is het tekort in augustus met 30 procent gestegen, tot 23 procent van de begroting. Dat blijkt uit de maandelijkse begrotingscontrole van het Congressional Budget Office, het bureau voor onderzoek en advies ten behoeve van het Amerikaans Congres over economische en begrotingszaken.

Het Amerikaanse begrotingstekort is in een jaar tijd met 222 miljard dollar (191 miljard euro) gestegen. In totaal is het tekort opgelopen tot 895 miljard dollar (777 miljard euro).

Er zit een aantal beleidsmaatregelen achter de verschuivingen in de begrotingen. Zo is na het invoeren van de Tax Cuts and Jobs Act in 2017 onder andere het tarief van de vennootschapsbelasting sterk gedaald. Dit pakket aan maatregelen kostte de Amerikaanse federale overheid 71 miljard (30 procent) aan inkomsten.

Desondanks zijn de totale inkomsten van de Amerikaanse overheid niet gedaald, maar met 1 procent gestegen. Dat het tekort is gegroeid, komt doordat de uitgaven met 240 miljard dollar (6,5 procent) zijn gestegen. De militaire uitgaven zijn met 10 procent gegroeid, de kosten van sociale zekerheid en Medicare stegen met 5 en 7 procent.

De extra uitgaven aan zorg en sociale zekerheid komen volgens de Amerikaanse beurspublicatie Market Watch doordat er meer mensen met pensioen zijn. De toename van het begrotingstekort zelf zorgde ook voor een stijging in uitgaven, doordat er meer rente moest worden betaald.

In de eerste ambtsjaren van president Obama lag het tekort overigens hoger dan nu. Kort na de financiële crisis, in 2009, had de Amerikaanse overheid bijna twee keer zo veel schulden. Dit tekort liep daarna, tot aan 2016, jaarlijks sterk terug.

Het Capitool in Washington. Foto Alex Brandon/AP

Nieuwe ontmoeting tussen Trump en Kim in zicht

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Trump in een brief gevraagd om een tweede top te houden. Dat heeft woordvoerder van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders tijdens een persconferentie maandag bekendgemaakt. De VS staan open voor een dergelijke ontmoeting, maar het is nog niet duidelijk wanneer en waar die zou moeten plaatsvinden.

Volgens Sanders kreeg Trump een "hele warme, positieve brief" van Kim. Het Witte Huis is niet van plan om de brief te delen met het publiek, tenzij de Noord-Koreaanse leider daarmee instemt. Ook wees ze erop dat tijdens een militaire parade die zondag werd gehouden in Pyongyang geen langeafstandraketten werden getoond, in tegenstelling tot voorgaande jaren.

White House press secretary Sarah Sanders said President Trump received a "very warm" and "very positive" letter from Kim Jong Un that requested another meeting with the US President https://t.co/Xhr3sytfLP pic.twitter.com/0SYpU3VCdR

— CNN (@CNN) September 10, 2018

Vorige week zei Zuid-Korea al dat Kim bereid is om voor het einde van Trumps eerste termijn begin 2021 zijn kernwapens op te geven. De afgelopen maanden verlopen de onderhandelingen echter uiterst stroef. Vorige maand schreven VN-experts dat Noord-Korea helemaal niet gestopt is met zijn nucleaire programma. Dit werd eerder al door Amerikaanse inlichtingendiensten vastgesteld. Trump besloot uiteindelijk een bezoek van zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Pyongyang af te zeggen.

In juni hielden Trump en Kim een top in Singapore om te praten over denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Het was voor het eerst dat leiders van de twee landen elkaar ontmoetten.

De saga omtrent Trump, Nike en de NFL gaat door

Het American football-seizoen is pas net begonnen en er wordt nu al meer gesproken over knielende spelers dan over de uitslagen. Zondagochtend, enkele uren voordat acht wedstrijden in de National Football League (NFL) gespeeld werden, beet president Donald Trump het spits af.

Op Twitter zei Trump dat de kijkcijfers van de NFL "lager dan ooit" zijn. De oplossing volgens de president? Beelden uitzenden die tonen hoe alle spelers "trots gaan staan voor de Vlag en het Volkslied".

Niet veel later konden toeschouwers het tegenovergestelde zien. Twee spelers van de Miami Dolphins, Kenny Stills en Albert Wilson, knielden tijdens The Star-Spangled Banner. Hun ploeggenoot Robert Quinn stak zijn vuist in de lucht, een verwijzing naar de Black-Power beweging die in de jaren zestig al opkwam voor de rechten van zwarte Amerikanen.

Lees ook: De controverse van Nike werkt

'Onwrikbare kracht'

Het kleine protest bleef niet onopgemerkt. Colin Kaepernick sprak op sociale media lovende woorden uit over zijn voormalige collega's, die hij dankt voor hun moed en doorzettingsvermogen. Kaepernick was in 2016 de eerste NFL-speler die knielde tijdens het volkslied, als protest tegen racisme en excessief politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Zijn actie kostte hem uiteindelijk zijn carrière, geen enkele club wil hem nog een contract bieden.

Twitter avatar Kaepernick7 Colin Kaepernick My Brothers @kstills and @ithinkisee12 continue to show their unwavering strength by fighting for the oppressed! They have not backed down, even when attacked and intimidated. Their courage will move the world forward! “Love is at the root of our resistance!”✊🏾 https://t.co/2kSsX4s7EU

De saga omtrent activistische NFL-spelers laaide vorige week op, toen sportmerk Nike bekendmaakte dat Kaepernick een van de gezichten van zijn nieuwe campagne is. De bekendmaking leidde tot woedende reacties van patriottistische Amerikanen, onder wie Trump, voor wie het volkslied een heilig goed is.

Foto Brett Davis/USA Today

Nieuw Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Lees het nieuws rond de Amerikaanse president van vorige week terug in ons vorige blog.