Vertragingen

ProRail: aantal spoorlopers daalt voor het eerst in vijf jaar

Het aantal mensen dat op het spoor loopt, en daardoor het treinverkeer vertraagt, is voor het eerst in vijf jaar afgenomen. Dat meldt ProRail. De spoorbeheerder investeert jaarlijks miljoenen om deze spoorlopers te bestrijden, die 30 procent van alle treinvertragingen veroorzaken. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 3,5 uur vertraging per dag. De getroffen maatregelen - hekwerken, (slim) cameratoezicht, samenwerking met andere hulpdiensten, extra handhaving en sinds een jaar ook het gebruik van big data - lijken nu hun eerste vruchten af te werpen. ProRail geeft toe dat de daling eigenlijk nog steeds te laag is: het aantal incidenten nam met slechts 10 procent af. Het aantal verstoringen door spoorlopers bedroeg in de eerste helft van dit jaar 1.582, tegen 1.724 gevallen in de eerste helft van 2017. (NRC)