Topman zender CBS vertrekt na beschuldigingen seksueel wangedrag

Het vertrek van Leslie Moonves kwam enkele uren nadat zes vrouwen hem beschuldigden van seksueel wangedrag in het tijdschrift The New Yorker.

Leslie Moonves, topman van de Amerikaanse zender CBS, is per direct opgestapt nadat hij zondag voor de tweede keer werd beschuldigd van seksueel wangedrag.
Leslie Moonves, topman van de Amerikaanse zender CBS, is per direct opgestapt nadat hij zondag voor de tweede keer werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Foto: Lucy Nicholson/Reuters

De directeur van de Amerikaanse zender CBS Leslie Moonves vertrekt per direct na nieuwe beschuldigingen van seksueel wangedrag. Dat heeft de zender zondagavond naar buiten gebracht. Moonves zelf laat in een verklaring weten de beschuldigingen te ontkennen, meldt persbureau AP.

Lees ook: Hollywoodvrouwen starten fonds voor slachtoffers misbruik

Het vertrek van Moonves kwam enkele uren na een publicatie in het tijdschrift The New Yorker waarin zes vrouwen Moonves beschuldigen van seksueel wangedrag. Vorige maand publiceerde het blad ook al beschuldigingen van ongepast gedrag. De zender heeft laten weten de aantijgingen zeer serieus te nemen en een onderzoek in te stellen. Moonves en CBS laten bovendien weten 20 miljoen dollar (17,3 miljoen euro) te doneren aan één of meerdere organisaties die de #MeToo-beweging steunt en zich inzet voor gelijkheid voor vrouwen op de werkplek.

Moonves ontkent

Moonves erkent dat hij met drie van de vrouwen een relatie heeft gehad maar zegt dat deze plaatsvonden met wederzijdse instemming. Ook zou hij nooit zijn macht hebben misbruikt om de carrières van de vrouwen te schaden. In een verklaring laat hij weten dat het gaat over “valse beschuldigingen van incidenten van tientallen jaren geleden” en zegt hij zijn vertrek te betreuren.

CBS laat verder weten dat voor zover bekend Moonves op dit moment geen ontslagvergoeding ontvangt. Eventuele betalingen die in de toekomst worden uitgekeerd, zullen afhangen van de resultaten van onafhankelijk onderzoek dat tegen hem loopt.

Het vertrek van Moonves is de nieuwste in een reeks schandalen. Meer dan zeventig mannen bij de overheid en in de wereld van media en entertainment hebben de afgelopen tijd hun positie verloren. Het gaat onder meer om senator Al Franken, tv-presentator Matt Lauer en de artistiek leider van het New York City Ballet Peter Martins. Filmproducent Harvey Weinstein, bij wie de #MeToo-beweging begon, werd in mei gearresteerd na aanklachten van seksueel misbruik.

Lees ook: Zij verbraken het zwijgen, hoe gaat het nu met ze?