Thuiskok. Makkelijk Japans

Wie de documentaire Jiro Dreams of Sushi wel eens heeft gezien, snapt waarom de Japanse keuken de reputatie heeft verschrikkelijk moeilijk te zijn. Hoofdpersoon is de dan 85-jarige chef-kok Jiro Ono, die een driesterrenrestaurant in Tokyo bestiert en zijn leven heeft gewijd aan het perfectioneren van sushi. Zo veeleisend is Jiro, dat hij zijn zoon Yoshikazu, in de documentaire vijftig jaar oud en al zijn hele leven werkzaam in zijn vaders restaurant, nog niet goed genoeg acht om de zaak over te nemen.

Ook voordat de documentaire uitkwam, had de Japanse keuken al een reputatie. Dat had voornamelijk te maken met de exotische en nauwelijks verkrijgbare ingrediënten. De laatste jaren is er echter sprake van een omslag. Ingrediënten voor sushi zijn verkrijgbaar in alle supermarkten, en de populariteit van poké bowls – uit Hawaï maar met Japanse invloeden – heeft de aanwezigheid van Japans eten in Nederland verder genormaliseerd. Verrassend is de komst van een boek als JapanEasy dan ook niet.

Auteur Tim Anderson won de Britse versie van Masterchef en heeft inmiddels zijn eigen Japanse restaurant in Londen. Zijn missie in dit boek is om ons te overtuigen dat Japans koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Anderson moet het niet hebben van subtiele overtuigingskracht; eerder van schreeuwende HOOFDLETTERS en uitroeptekens. Op elke pagina van JapanEasy wordt benadrukt hoe makkelijk Japans koken wel niet is. Anderson slaagt deels in zijn missie. Hij weet op overtuigende manier de mythe te doorprikken dat je tien jaar moet oefenen voordat je lekker Japans kunt koken. Veel van zijn recepten zijn met weinig ingrediënten en binnen een half uur te maken. Maar Japanse maaltijden bestaan vaak uit meerdere kleine gerechten. Zo neemt de bereidingstijd al snel toe. En bijna ongemerkt groeit het aantal ingrediënten, de lengte van de tekst en de bereidingstijd van de recepten naarmate het boek vordert. Als je echt zo snel wilt kunnen koken als Anderson, zul je toch ervaring en altijd een voorraadkast vol met Japanse ingrediënten moeten hebben.

Misschien moeten we gewoon concluderen dat Japans eten niet de meest geschikte maaltijd is om zelf te maken op een doordeweekse avond. Hebben we ook meteen de populariteit van sushi als afhaalbestelling verklaard.