Tennis

Novak Djokovic wint US Open voor derde keer en staat nu op veertien grand slams

Djokovic na de zege op Del Potro.
Djokovic na de zege op Del Potro. Foto Steven Ryan/AFP

Novak Djokovic heeft de US Open voor de derde keer gewonnen. In de finale versloeg hij de Argentijn Juan Martín del Potro met 6-3, 7-6 en 6-3. Djokovic won eerder in 2015 en 2011.

De Serviër staat nu op veertien grandslamzeges, evenveel als de Amerikaanse oud-speler Pete Sampras. Rafael Nadal en Roger Federer staan op respectievelijk zeventien en twintig grand slams.

Djokovic is weer de oude, nadat hij in 2017 ver terugviel. Hij had motivatieproblemen en worstelde lang met een elleboogblessure. Begin dit jaar werd hij geopereerd. Zijn terugkeer verliep uiterst moeizaam. Hij verloor in zijn openingsrondes van de masterstoernooien van Indian Wells en Miami. En op Roland Garros ging hij in een bizarre partij ten onder tegen de Italiaan Marco Cecchinato.

De ommekeer kwam in juli op Wimbledon, dat hij won, onder meer door Nadal in een schitterend gevecht in de halve finale te verslaan. „Ik heb van mijn inactieve periode veel geleerd”, zei Djokovic zondag. „Als het niet loopt in je leven, als het niet werkt en je krijgt met veel tegenslag te maken, moet je blijven knokken om het beste uit jezelf te halen.”

Hij stijgt van de zesde naar de derde plek op de wereldranglijst, achter Nadal (eerste) en Federer (tweede). In juni van dit jaar stond Djokovic nog 22ste. (NRC)