Recensie

Recensie Muziek

Spiritualized brengt minisymfonieën met raketbrandstof

Albumrecensie ‘And Nothing Hurt’ van de Engelse groep Spiritualized is thematisch een logische opvolger van hun meesterwerk ‘Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space’.

21 jaar en vier minder opvallende albums passeerden sinds Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space, het meesterwerk van de Engelse groep Spiritualized dat verpakt ging in een pillendoos. Het achtste album And Nothing Hurt van zanger, producer en multi-instrumentalist Jason ‘Spaceman’ Pierce kan in thematisch opzicht beschouwd worden als het vervolg van Ladies and Gentlemen…, niet in het minst omdat Pierce zich weer als vanouds in een ruimtepak laat fotograferen.

Hij is een meester van contrastrijk melodrama in melancholieke minisymfonieën. De eenzame ukelele in ‘A Perfect Miracle’ krijgt spoedig gezelschap van een overrompelende orkestpartij die raketbrandstof geeft aan Pierces smeekbede aan een geliefde. Rode draad is de opkomst en ondergang van een turbulente relatie: hij is haar toch trouw geweest; waarom is ze nu toch bij hem weg?

And Nothing Hurt staat bol van grootse emoties, bombastische instrumentaties en menselijk lijden in poëtische bewoordingen. De waanzintoeters in ‘The Morning After’ grijpen je naar de keel. Prachtig, prachtig.