Onthulling NYT

‘Regering-Trump besprak in het geheim coup Venezuela’

De regering-Trump heeft vorig jaar geheime gesprekken gevoerd met Venezolaanse militairen over hun plan een staatsgreep te plegen tegen president Maduro. Dat stellen VS-functionarissen en een Venezolaanse ex-officier, die deelnamen aan de gesprekken, meldde The New York Times.

Maduro heeft Venezuela in economische chaos gestort en onderdrukt de oppositie hardhandig. Er zijn tekorten aan voedsel en medicijnen waardoor zeker 2,3 miljoen burgers het land zijn ontvlucht.

Steun aan een coup zou een grote gok zijn geweest voor de VS. In de Koude Oorlog orkestreerden of steunden de VS meerdere coups of pogingen daartoe in Latijns-Amerik. Dit gebeurde vaak om linkse leiders uit het zadel te wippen. De vervolgens door de VS gesteunde rechtse regimes pleegden veel misdaden tegen de menselijkheid.

Ook is het Venezolaanse leger betrokken bij drugssmokkel en steunt het de FARC, Colombiaanse guerrillero’s die de VS als terroristen zien. Een van de militairen met wie gesproken werd, bleek daarom eerder door de VS zelf getroffen te zijn met sancties. Uiteindelijk zag Washington af van steun.

Het Witte Huis weigert vragen te beantwoorden. Wel gaf het een verklaring uit dat het belangrijk is „in dialoog te gaan met alle Venezolanen die verlangen naar democratie”. (NRC)