Onderwijs

Advies: verplicht leerlingen dagelijks te bewegen

Kinderen moeten elke dag minstens twee keer een half uur bewegen. Dat betogen de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, in een rapport dat maandag is gepubliceerd. Minister Arie Slob (Onderwijs, CU) moet scholen hiertoe verplichten, zo luidt het advies. Ook moeten alle leerlingen van primair en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tijdens de lesdag vaker opstaan en drie keer per week oefeningen doen om hun botten en spieren te versterken. Meer bewegen zou leiden tot betere onderwijsprestaties. Ook wordt benadrukt dat wanneer iemand vroeg leert plezier te hebben in sport, de kans groter is dat hij of zij dit een leven lang blijft beoefenen. De raden pleiten voor nieuwe wetgeving over beweging in het onderwijs. (NRC)