Met #leeuwonwaardig willen advocaten top van ING voor tuchtrechter krijgen

Justitie gaat na de witwasaffaire van ING geen individuele bankiers vervolgen, maar advocaten willen dat er wel een tuchtzaak komt tegen de top van de bank. Ze zijn een actie gestart.

Twee advocaten en een lector aan de Hogeschool Utrecht roepen op om massaal een tuchtklacht tegen de top van ING in te dienen.
Twee advocaten en een lector aan de Hogeschool Utrecht roepen op om massaal een tuchtklacht tegen de top van ING in te dienen. Foto ANP/Lex van Lieshout

Twee advocaten en een lector aan de Hogeschool Utrecht zijn de website Leeuwonwaardig.nl gestart om zo veel mogelijk tuchtklachten tegen de top van ING te verzamelen. „Dit is bedoeld om de verantwoordelijken binnen ING tot de orde te roepen”, zegt advocate Maartje van der Beek, gespecialiseerd in financieel recht.

Met 775 miljoen euro kreeg ING vorige week de hoogste Nederlandse boete ooit opgelegd. Van 2010 tot en met 2016 schond ING structureel anti-witwaswetgeving. De bank had de organisatie zo slecht op orde dat klanten honderden miljoenen konden witwassen.

Justitie vond geen individuele bankiers die het strafrechtelijke verwijten kon maken. Maar strafrecht is geen tuchtrecht, benadrukt Van der Beek. Eind vorige week kwam ze met kantoorgenote Hester Bais en lector Financiële Advisering Lex van Teeffelen tot de conclusie dat de top van ING tuchtrechtelijk wél het nodige valt te verwijten. „Met de website willen wij Nederlanders helpen om massaal een klacht in te dienen.”

De top van ING bleef na de witwasaffaire aan. Wanneer moet de baas weg?

Een handleiding op Leeuwonwaardig.nl dient als hulpmiddel om online tuchtklachten in te dienen tegen onder meer ING-topman Ralph Hamers en zijn financiële rechterhand Koos Timmermans. Formeel gaat het om het melden van een schending van de gedragscode van de bankierseed die bankbestuurders sinds 2013 verplicht afleggen (en sinds 2015 voor alle bankmedewerkers geldt).

Van der Beek ziet bij ING in totaal vijf schendingen van de bankierseed. Zo zou de ING-top „niet zorgvuldig en integer” gewerkt hebben en „het vertrouwen in de bankensector niet behouden” hebben.

Van der Beek, die zich net als kantoorgenote Bais vaak kritisch uitlaat over banken, ziet de actie ook als een testcase voor de Tuchtcommissie Banken. Voor zover bekend nam die nog nooit de top van een Nederlandse bank op de korrel.

De Tuchtcommissie Banken kan straffen opleggen variërend van een berisping en boete tot een beroepsverbod van drie jaar.