Farmafamilie Sackler maakt verslavende pijnstillers én heeft patent op afkicker

Richard Sackler, telg uit de miljardairsfamilie achter de verslavende pijnstiller OxyContin, heeft een patent op een stof die opioïdenverslaving moet tegengaan. Dat heeft de Financial Times onthuld. Bovendien blijken de Sacklers eigenaar van een tweede fabriek die zware, verslavende pijnstillers (opioïden) maakt, zo schreef de Britse zakenkrant op maandag.

De Sacklers hebben in de Verenigde Staten een grote reputatie opgebouwd als filantropen en sponsors van musea over de hele wereld. Hun vermogen komt van familiebedrijf Purdue, waarvan Richard jarenlang de topman was. Purdue is het farmaceutische bedrijf achter de pijnstiller OxyContin, een medicijn dat sinds de introductie in 1996 tientallen miljarden heeft opgebracht. OxyContin is oorspronkelijk ontwikkeld voor terminale kankerpatiënten met hevige pijnklachten, maar al snel is Purdue het gaan promoten als middel geschikt voor patiënten met minder ernstige pijnklachten en prognoses. Met succes: OxyContin bracht sinds de introductie al tientallen miljarden op.

Inmiddels worden Purdue en de Sacklers in de VS gezien als belangrijke verantwoordelijken voor de enorme stijging in het aantal opioïdenverslaafden sinds de eeuwwisseling. Volgens de FT stierven in de VS in 2016 liefst 42.000 mensen aan een overdosis. Verschillende staten zijn rechtszaken gestart tegen het bedrijf en de familie.

Hoewel Purdue eerder een boete betaalde omdat het de risico’s van de pijnstiller had gebagatelliseerd, heeft het bedrijf altijd ontkend een grote rol te spelen in de verslavingscrisis. Daarvoor is het marktaandeel van OxyContin met 1,7 procent eenvoudigweg te klein, redeneert het bedrijf. De onthulling van een tweede pijnstillerfabriek in handen van de Sacklers nuanceert dit beeld. Rhodes Pharma, zoals de relatief onbekende onderneming van de Sacklers heet, maakt op grote schaal patentvrije opioïden. Samen met Purdue komt het marktaandeel volgens FT op zo’n 6 procent.