Gijzeling bij staatsoliebedrijf in Libië, zeker vier doden

De veiligheidsdiensten grepen in nadat meerdere gewapende mannen al schietend het gebouw waren binnengedrongen. Er zijn zeker vier doden gevallen, onder wie twee aanvallers.

Rook uit het hoofdkantoor van het staatsoliebedrijf in Tripoli.
Rook uit het hoofdkantoor van het staatsoliebedrijf in Tripoli. Foto Hani Amara / Reuters

Het hoofdkantoor van de National Oil Corporation (NOC) in de Libische hoofdstad Tripoli is maandagochtend aangevallen. Een groep gewapende mannen drong het gebouw van het staatsoliebedrijf binnen en hield tijdelijk meerdere werknemers vast, meldt persbureau Reuters.

Hebben westerse leiders geen spijt dat ze Libië in 2011 aan de genade van de milities hebben overgelaten, vraagt Midden-Oostenexpert Carolien Roelants zich af.

Veiligheidsdienst Rada, van de door de Verenigde Naties gesteunde regering van Libië, heeft het gebouw bestormd en kon uiteindelijk de aanvallers overmeesteren. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdienst zijn er bij die inval zeker vier doden gevallen, onder wie twee aanvallers. Ook raakten ten minste tien werknemers van NOC gewond.

Meerdere getuigen hebben zeker één explosie gehoord, kort nadat de schutters naar binnen waren gegaan. Daarbij brak brand uit in het pand.

‘Zeer gewelddadige aanval’

“Het gebouw is zwaar beschadigd door het vuur, overal is rook”, zei het hoofd van het staatsoliebedrijf, Mustafa Sanallah, op een lokale televisiezender. “De schutters vielen de onderste verdiepingen aan met willekeurige schietpartijen en explosies. Het is een zeer gewelddadige aanval.”

Het is nog onduidelijk wie er achter de gijzelingsactie zit. Vorige week werd er een staakt-het-vuren afgesproken in Tripoli nadat er bij gevechten tussen rivaliserende gewapende groepen zeker 61 mensen om het leven waren gekomen.

Geen regering

In Libië is op dit moment geen regering die door het hele land erkend wordt. In 2011 werd de Libische leider Moammar Gaddafi ten val gebracht en sindsdien staat het westen van het land officieel onder het gezag van de ‘regering van nationale eenheid’ van premier Fayez al-Sarraj, die wordt gesteund door westerse landen. Hij deelt de macht met generaal Khalifa Haftar, die momenteel de baas is in het oosten van Libië.