Evacuatiebevel voor miljoen mensen aan kust South Carolina

Florence is de zwaarste orkaan van het seizoen tot nu toe en komt naar verwachting donderdag vroeg aan land.

Bewoners van de stad Charleston, in South Carolina, bereiden zich voor op de naderende orkaan Florence.
Bewoners van de stad Charleston, in South Carolina, bereiden zich voor op de naderende orkaan Florence. Foto AP

Ongeveer een miljoen mensen langs de kust van de Amerikaanse staat South Carolina moeten evacueren vanwege de naderende orkaan Florence. Het gaat om de zwaarste orkaan van het seizoen tot nu toe, die naar verwachting donderdag aan land komt.

Beeld vrijgegeven door de NASA van orkaan Florence boven de Atlantische Oceaan. Foto AP

Florence heeft nu al snelheden van ongeveer 210 kilometer per uur en valt daarmee in de op een na zwaarste categorie. Waarschijnlijk zal Florence vlak voordat ze aan land komt nog verder aanzwellen. Bewoners van de hele kustlijn moeten daarom dinsdag rond het middaguur de kust verlaten.

Noodtoestand al uitgeroepen

“We willen geen levens riskeren”, zei gouverneur Henry McMaster maandag op een persconferentie. Hij had al de noodtoestand uitgeroepen vanwege de naderende orkaan en president Trump gevraagd om hulp van de federale overheid.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Storms in the Atlantic are very dangerous. We encourage anyone in the path of these storms to prepare themselves and to heed the warnings of State and Local officials. The Federal Government is closely monitoring and ready to assist. We are with you!

De afgelopen dagen moesten zo’n 250.000 bewoners en bezoekers de Outer Banks verlaten, een eilandengroep in de staat North Carolina. De Amerikaanse president heeft een campagnebijeenkomst in de zuidelijke staat Mississippi afgezegd vanwege de naderende orkaan.

Lees ook: Kans op extreem weer op Kleine Antillen

Ook nog zuidelijker in het Caraïbisch gebied maken eilandbewoners zich op voor een zware cycloon. Orkaan Isaac stevent af op de Kleine Antillen. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius moeten zich daarom schrap zetten voor windkracht 12, zware regenval en hoge golven.

Meerdere zware cyclonen troffen vorig jaar de regio. Door de orkaan Maria kwamen op het eiland Puerto Rico zo’n 3.000 mensen om het leven. Harvey eiste tientallen levens en richtte in de VS vermoedelijk 1,25 miljard dollar aan schade aan. Irma richtte onder meer een ravage aan op Sint Maarten.