Brieven

Brieven

Omdat ik de nieuwste Arnon Grunberg wil kopen, keek ik donderdag even in NRC of er al een recensie was. Ik schrok hard en schermde vlug met mijn vingers het artikel af. De recensent vond het blijkbaar nodig een spoiler op te nemen in zijn bespreking van Goede mannen. Hij begon zijn tekst met ‘Op de negenennegentigste bladzijde van zijn nieuwe roman doet Arnon Grunberg iets ongebruikelijks, iets wat je niet echt met een roman van Grunberg associeert.’ En ik las nietsvermoedend verder. Want wie geeft er nou een spoiler zonder die aan te kondigen?

Op mijn favoriete filmsite Rotten Tomatoes geldt: je verklapt nooit een plot. Je houdt je beschrijvingen altijd vaag; je hebt immers geen spoilers nodig om je bespreking kracht bij te zetten en het zou het kijkplezier van de lezer van je review verpesten. Je vage omschrijvingen kunnen de lezer zelfs nieuwsgierig maken. Als je al de plot bespreekt, kondig je dit alinea’s van tevoren aan. Deze plotbesprekingen zijn dan bedoeld voor degenen die de film al hebben gezien.

Als onderdeel van de bedreigde diersoort ‘fanatieke lezers’ pleit ik voor lezersvriendelijke besprekingen. Ik ga beginnen met Goede mannen en ik zal de bladzijdenummers bedekken zodat ik niet weet wanneer ik bij de ‘gespoilde’ wending op pagina 99 ben.