200 rijden en dan even de rem van je rivaal beroeren

Wegspuitende motoren, bloedstollende inhaalacties en coureurs die halfliggend op hun motoren door de bochten schieten. Een wegrace met een ‘normaal’ verloop biedt het publiek al meer dan voldoende spektakel, en is voor de coureurs vaak al zenuwslopend genoeg. Laat staan als je tegenstander tijdens een inhaalactie doodleuk je rem aantikt.

Dat laatste overkwam de Italiaanse Moto2-coureur Stefano Manzi zondag tijdens de Grote Prijs van San Marino. Op een recht stuk kwam zijn landgenoot Romano Fenati op volle snelheid (ruim 200 kilometer per uur) naast hem rijden en duwde de remhendel licht in tijdens een inhaalactie.

Manzi raakte even uit balans maar kon toch op zijn motorfiets blijven zitten. Fenati kreeg de zwarte vlag voor zijn onbesuisde actie en werd gediskwalificeerd. Hij kwam er eigenlijk nog goed mee weg, gelet op de sanctie van de tuchtcommissie van de internationale motorsportfederatie FIM. Die schorste de Italiaan voor de komende twee grands prix vanwege ‘onverantwoord’ rijgedrag.

De 22-jarige Fenati is al vaker van roekeloos gedrag beticht en werd in 2016 door zijn team KTM om disciplinaire redenen tijdelijk op non-actief gesteld. Hij eindigde vorig jaar als tweede in het kampioenschap van de Moto3 en promoveerde naar de Moto2, waar hij nog weinig heeft laten zien. (NRC)