Ruim 800 arrestaties bij protesten regionale verkiezingen in Rusland

De aanhangers van oppositiepoliticus Alexej Navalny grepen de regionale verkiezingen aan om te demonstreren tegen het verhogen van de pensioenleeftijd.

Een Russische vrouw tijdens een protest tegen het verhogen van de pensioenleeftijd eind juli.
Een Russische vrouw tijdens een protest tegen het verhogen van de pensioenleeftijd eind juli. Foto AP Photo

De Russische politie heeft zondag meer dan achthonderd mensen gearresteerd die protesteerden tijdens de regionale verkiezingen. Dat meldt OVD-Info, een organisatie die informatie over arrestaties tijdens massaprotesten verzamelt. Aanhangers van oppositiepoliticus Alexej Navalny gingen de straat op om te demonstreren tegen het verhogen van de pensioenleeftijd.

‘Moskou glanst, maar niet iedereen is daar blij mee’. Lees ook deze reportage van NRC-correspondent Steven Derix van Moskou onder burgemeester Sobjanin

In meer dan tachtig steden en dorpen vonden protesten plaats. De meeste arrestaties zijn volgens OVD-Info verricht in Sint-Petersburg. Op beelden van de protesten is te zien hoe de politie - soms op gewelddadige wijze - de demonstranten uiteen probeerde te drijven. Agenten zetten onder meer wapenstokken in.

Overblijfsel uit Sovjettijd

De actievoerders demonstreerden tegen de voorgenomen plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. President Poetin wil dat vrouwen tot hun zestigste blijven werken (nu hebben zij op hun 55e recht op pensioen). De pensioenleeftijd van mannen moet van 60 naar 65 verhoogd worden.

De plannen zijn omstreden, het vroege pensioen is een gekoesterd overblijfsel uit de socialistische Sovjettijd. Poetins populariteit daalde met 15 procentpunt sinds hij de veranderingen aankondigde, schrijft persbureau Reuters.

Navalny kon zondag zelf niet meedoen aan de protesten. Hij zit sinds 27 augustus dertig dagen in hechtenis vanwege eerdere protestacties.