Abchazische leider omgekomen bij verkeersongeluk

Gennadi Gagoelia reed in een autocolonne met hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president. Een tegenligger botste op het voertuig van de politicus.

Syrische president Bashar al-Assad met de Abchazische president Raul Khadjimba op 4 september. De premier kwam om het leven tijdens een verkeersongeluk op de terugweg van een bezoek aan Syrië.
Syrische president Bashar al-Assad met de Abchazische president Raul Khadjimba op 4 september. De premier kwam om het leven tijdens een verkeersongeluk op de terugweg van een bezoek aan Syrië. Foto EPA

De premier van de niet-erkende republiek Abchazië, in het noordwesten van Georgië, is zaterdagavond omgekomen bij een verkeersongeluk. Gennadi Gagoelia reed na een bezoek aan Syrië van het vliegveld in een autocolonne met hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president. Een tegenligger botste op het voertuig van de politicus. Dat meldt persbureau TASS.

De chauffeur en het beveiligingspersoneel overleefden het ongeluk en raakten nauwelijks gewond. Het ongeluk gebeurde in de regio Goedaoeta, één van de zeven provincies van het gebied. Volgens officiële berichtgeving was de tegenligger onder invloed van “marihuana of methadon” toen hij het ongeluk veroorzaakte. Er is strafrechtelijk onderzoek tegen hem ingesteld.

Gagoelia werd zeventig jaar en bekleedde de premierspost sinds april. Hij was ook premier van het gebied van 1995 tot 1997 en opnieuw van 2002 tot 2003.

Het pro-Russische Abchazië, aan de oostkust van de Zwarte Zee, is sinds een burgeroorlog in de eerste helft van de jaren negentig de facto onafhankelijk van Georgië. Na een militair conflict in augustus 2008 tussen Rusland en Georgië erkende Moskou die onafhankelijkheid officieel. Nederland ziet de regio nog steeds als onderdeel van Georgië.