Nederland stopt steun aan Syrische oppositie

Dat schrijven ministers Blok en Kaag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de steun aan hulpverleningsorganisatie Witte Helmen wordt stopgezet.

Reddingswerkers van de Witte Helmen in actie na een luchtaanval in de provincie Idlib.
Reddingswerkers van de Witte Helmen in actie na een luchtaanval in de provincie Idlib. Foto Mohammed Badra/EPA

Nederland staakt de steun aan de Syrische oppositie die het sinds het uitbreken van het conflict via verschillende hulpprogramma’s gaf. “De mogelijkheden om op korte termijn het tij nog te kunnen keren [zijn] buitengewoon beperkt geworden”, schrijven ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) en Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking, D66) aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindslieden is een militaire overwinning door het regime van president Assad aanstaande.

In totaal steunde Nederland de diverse hulpprogramma’s met 70 miljoen euro. Dit ging veelal in samenwerking met andere landen. Blok en Kaag zeggen dat de gepleegde inzet “niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd” en noemen dit “teleurstellend”.

In de afgelopen drie jaar steunde Nederland 22 rebellengroepen. Het leverde geen wapens, wel voedsel, voertuigen en communicatieapparatuur. Ook gaf Nederland training aan meerdere rebellen en werden 313 voertuigen geleverd.

Lees ook een profiel uit 2016 van de hulpverleningsorganisatie: Witte Helmen redden levens in de puinhopen van Syrië

Ook geen steun aan Witte Helmen

Het besluit van het kabinet betekent dat ook de steun aan de hulpverleningsorganisatie Witte Helmen (White Helmets) zal worden stopgezet. Deze vrijwilligersorganisatie biedt humanitaire hulp onder andere door na bombardementen mensen onder het puin weg te halen. De Witte Helmen werden een jaar geleden nog genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.