Voorlopige uitslag: radicaal-rechtse Zweden-Democraten winnen fors

De Zweden-Democraten zijn de grote winnaar van de verkiezingen met 18 procent van de stemmen. Het centrum-links en centrum-rechtse blok zijn ongeveer even groot geworden.

Zweedse kiezers bij een stembureau in Rinkeby. De radicaal-rechtse Zweden-Democraten zijn de grootste winnaar bij de verkiezingen.
Zweedse kiezers bij een stembureau in Rinkeby. De radicaal-rechtse Zweden-Democraten zijn de grootste winnaar bij de verkiezingen. Foto Jonathan Nackstand/AFP

Net als veel andere Europese landen maakt ook Zweden een flinke ruk naar rechts. Na het tellen van de helft van de stemmen is de radicaal-rechtse partij Zweden-Democraten (SD) de grote winnaar van de verkiezingen met 18 procent van de stemmen. De partij hoopte op een hogere score, in prognoses werd rekening gehouden met maar liefst 25 procent. Vier jaar geleden won SD ruim 12 procent van de stemmen.

Lees ook deze reportage: Het linkse land waar het zo goed leek te gaan

De sociaal-democraten van premier Stefan Löfven verliezen flink, maar blijven de eerste partij van het land met 28 procent van de stemmen. Dat is het slechtste resultaat voor de centrum-linkse partij in honderd jaar. Vier jaar geleden behaalde de partij 31 procent van de stemmen. Grootste zorg voor het centrum-linkse blok is de lage score voor de Groenen. Zij moeten boven de 4 procent van de stemmen blijven om in het parlement te komen.

Twitter avatar ChrChristensen Christian Christensen 1/2 of the votes in. Moderates doing slightly better than expected. No Sweden Democrat explosion. Greens very, very nervous. #SwedenElection https://t.co/omhYGORFVC

Anti-immigratie

Het regerende centrum-linkse blok komt op ongeveer 40 procent van de stemmen. Dat is ongeveer gelijk aan het centrum-rechtse blok met als belangrijkste partij Moderate. Deze rechtse partij blijft de SD voor en is voorlopig de tweede partij van het land. Beide blokken hebben SD uitgesloten van een regeringscoalitie. Door deze uitslag worden de onderhandelingen voor een nieuwe regering zeer lastig. De SD zou wel als gedoogpartij het centrum-rechtse blok aan een meerderheid kunnen helpen.

SD heeft campagne gevoerd met een zeer sterk anti-immigratiegeluid. De radicaal-rechtse partij, ooit opgezet door neonazi’s, wil een einde aan het tolerante immigratiebeleid. Sinds 2014 vroegen 313.000 migranten asiel aan in Zweden, bijna 170.000 kregen sinds die tijd een verblijfsvergunning.