Topoverleg Rusland, Iran en Turkije over Idlib is geen succes

Syrische oorlog Een gewelddadige confrontatie kan tot een humanitaire ramp leiden. President Poetin wil geen

staakt-het-vuren.

Rusland, Iran en Turkije hebben vrijdag bij topoverleg in de Iraanse hoofdstad Teheran geen overeenstemming bereikt over een wapenstilstand in de Syrische provincie Idlib. Daardoor lijkt een gewelddadige confrontatie, die volgens internationale hulpverleners tot een humanitaire ramp kan leiden, onafwendbaar.

De Turkse president Erdogan riep op tot een staakt-het-vuren in Idlib maar Poetin liet weten hiervoor niets te voelen. De laatste dagen hadden Russische en Syrische vliegtuigen al bombardementen in Idlib uitgevoerd die de opmaat leken voor een groot offensief. Erdogan vreest dat nog meer vluchtelingen zijn kant op komen. In hun slotverklaring stelden Erdogan, Poetin en president Rohani, dat het conflict in Syrië dient te worden opgelost door middel van onderhandelingen, niet met militaire middelen. Maar het drietal constateerde ook dat zowel Islamitische Staat als Nusra in Syrië moet worden “geëlimineerd”. Strijders van Nusra, dat aan Al-Qaeda is gelieerd, vormen de harde kern van de rebellen die zich in Idlib hebben verschanst. Het geldt als zeer onwaarschijnlijk dat de opstandelingen in Idlib, grotendeels fundamentalisten die elk vergelijk met het regime van president Assad en zijn Russische en Iraanse bondgenoten afwijzen, zich met vreedzame middelen laten overtuigen om hun verzet te staken.