Stadionplein wordt definitief toch geen Johan Cruijffplein

Naamswijziging Na ‘een reeks van fouten en onhandige formuleringen’ besloot Amsterdam vorige week het Stadionplein zijn naam te laten behouden.

Op het Stadionplein in Amsterdam-Zuid hoeven de naambordjes niet te worden vervangen: het Johan Cruijffplein is van de baan.
Op het Stadionplein in Amsterdam-Zuid hoeven de naambordjes niet te worden vervangen: het Johan Cruijffplein is van de baan. Foto Gino Kleisen

Het Stadionplein in Amsterdam-Zuid krijgt definitief niet de naam van de in 2016 overleden Johan Cruijff. Dat heeft burgemeester Femke Halsema vorige week aan de Amsterdamse gemeenteraad laten weten. „Ambtenaren en bestuur hebben in hun enthousiasme over het Johan Cruijffplein te weinig stilgestaan bij de zorgvuldigheid van de procedure”, zei burgemeester Femke Halsema tegen de Volkskrant, die vorig weekend in een reconstructie „een reeks van fouten en onhandige formuleringen” in het hernoemingsproces blootlegde.

Het Amsterdamse college van burgemeesters en wethouders gaat daarom nu op zoek naar een nieuwe locatie, waar omwonenden wél worden betrokken bij het besluitvormingsproces. „Het plein is door een opeenstapeling van slordigheden en onhandige formuleringen bij de naamswijzigingsprocedure ongeschikt geworden als eerbetoon voor Cruijff.”

Het idee om het plein met daarop het Olympisch Stadion naar de oud-voetballer te vernoemen rees al snel na het overlijden van Cruijff in 2016. De weerstand tegen het plan, overigens zeker niet alleen bij omwonenden, groeide vrijwel even snel mee. Een petitie tegen de naamsverandering werd meer dan 3.300 keer ondertekend. Tegenstanders vonden de naam Stadionplein historisch te belangrijk om zomaar overboord te gooien. In het stadion, dat dus de naamgever van het plein blijft, werden in 1928 de Olympische Spelen georganiseerd. Dat Cruijff er in 1972 de wereldbeker won met Ajax kon daar in de ogen van de critici niet tegenop.

Later bleek bovendien dat de Commissie naamgeving openbare ruimten (Cnor), een adviesorgaan, de naamswijziging ook had afgeraden. Uit het Wob-verzoek bleek dat dat advies „door geklungel van ambtenaren” nooit bij de verantwoordelijke bestuurders op het bureau belandde. Zo sleutelden een medewerker van de Cnor en van stadsdeel Zuid samen dusdanig aan een document, dat het negatieve advies plots positief werd.

Dat ging nadrukkelijk zonder kwade opzet, bezweert de huidige burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. „Wel blijkt dat ambtenaren en bestuur in hun enthousiasme te weinig hebben stilgestaan bij de zorgvuldigheid van de procedure.”

Jozias van Aartsen, in die periode een aantal maanden waarnemend burgemeester in Amsterdam, geeft aan het negatieve Cnor-advies wel te hebben gezien, maar de naamswijziging toch door te hebben gezet. Wetende dat het dossier was opgestart onder zijn voorganger, wijlen Eberhard van der Laan, wilde hij het proces niet blokkeren.

Van Aartsen: „Ik ben zelf geen groot voetbalfan. Maar Johan Cruijff zegt ook mij veel, hij is een grote zoon van de stad. Er is mij ook steeds gezegd dat Van der Laan dit wilde. Dus ik zei: regel dit.”