Opinie

Romantisch?

In 010

Een nieuw verschijnsel op de Dag van de Romantische Muziek: tassencontrole. Niet om steekwapens te onderscheppen, Mahlerfans zijn geen terroristen. Nee, doelwit is elk ‘verdacht’ broodje zalm of flesje rosé. Wie ‘betrapt’ wordt, moet zijn tas bij de ingang achterlaten. Gemopper onder de bezoekers. „U heeft gelijk”, zegt de medewerkster, „maar we kunnen niet anders.”

De Dag van de Romantische Muziek is, zoals heel veel festivals in Rotterdam, gekaapt door de foodtruck. Wie zonodig zijn zelfbereide lunch wil nuttigen, moet dat doen op een speciaal picknickveld buiten de muziekzone. Waarmee de charme van het evenement grotendeels is verdampt. Geen broodje forel meer bij het Schubert-kwintet. Voorbij.

Waarom eigenlijk? Ik leg mijn oor te luister bij de organisator, de Stichting Cultuurbrigade, en krijg daar te horen dat de Dag zonder foodtruck geen toekomst meer heeft. Het festival, ruim dertig jaar geleden kleinschalig begonnen, is uitgegroeid tot een groot, professioneel festijn met meer dan 25.000 bezoekers, betaalde medewerkers en een begroting van rond een ton. Zo’n tweederde daarvan is subsidie, de rest moet uit de Dag zelf komen.

Dan is het stageld van de foodtrucks een welkome inkomstenbron, legt de stichting uit. En die truckers lok je nu eenmaal makkelijker als picknickmanden taboe zijn. Komt nog bij dat steeds meer bezoekers de idyllische ambiance van de gratis Dag gingen misbruiken voor bedrijfs- en netwerkborrels. Met steekwagens bier en wijn kwamen ze binnen. Ook daar wil de Cultuurbrigade geen verantwoordelijkheid meer voor dragen.

Klinkt allemaal heel plausibel. En toch krijg je als bezoeker een nare bijsmaak van die foodtrucks. In de rij staan voor commercieel voedsel in plaats van elegant je eigen picknickkleed uitrollen. Romantiek en walmende Amerikaanse hotdogs gaan moeilijk samen, dat is zeker.

Wat nu? We leggen al jaren geld bij, vertelt de stichting, de laatste editie weer zo’n 4.000 euro. Er moet dus iets gebeuren. Gelukkig is er nog een andere oplossing. Als alle bezoekers verplicht anderhalve euro entree betalen, is de stichting er ook. Dan kunnen de picknickmanden weer uit de kast en de foodtrucks naar huis.