Luxe vegaburger, moet je eens proberen!

‘Ik eet twee dagen vlees, twee dagen vis, twee dagen vegetarisch vlees en één dag alleen maar groenten en aardappels”, zegt Martin Coenen (46). „Het is allemaal niet goed voor het milieu, dus ik verspreid de lasten.”

Kookt u alleen voor uzelf?

„Ja. Ik ben vrijgezellig. Vandaag wordt het witlof, die is in de aanbieding. De afgelopen drie dagen heb ik aubergines gegeten omdat die in de aanbieding waren. Wat ik haal moet wel betaalbaar zijn.”

O ja?

„Ik ben taalkunstenaar, maar ik kan er niet van leven. Eens per jaar breng ik een boek uit met tekeningen waarin woordgrapjes zijn verwerkt. Van het eerste exemplaar zijn er zeshonderd verkocht. En ik geef workshops spelen met taal. Daar krijg ik cadeaubonnetjes voor.”

Vanavond wel een luxe vegetarische spinazieburger met kaas?

„Ontzettend lekker. Je moet het echt proberen.”

Ik lust geen kaas. Als kind eens te veel van gegeten.

„Dat ken ik. Op een zomerkamp nam ik de hele dag likjes witte chocolade van de chocopasta omdat we dat thuis niet aten. Vreselijk misselijk werd ik. Sinds een paar jaar kan ik het weer eten. Maar ik koop tegenwoordig alleen pure chocola met 88 procent cacao.”

Zondigt u nooit?

„Ik rook niet en ik drink niet. Mensen die alcohol drinken leven twee keer zo kort, en zien twee keer zo veel. Ik haal ook geen chippies in huis. Als je in je eentje naar een film kijkt, is de zak zo leeg.”