Lili en Howick zijn terecht en mogen in Nederland blijven

Staatssecretaris Harbers heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om de uitzetting van de twee tieners tegen te houden.

Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili.
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. Foto Robin van Lonkhuisen / ANP

De Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) mogen toch in Nederland blijven. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid zaterdag. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om de uitzetting van de twee tieners tegen te houden.

Update 17.28 uur: Kort nadat bekend werd dat ze in Nederland mochten blijven, waren Lili en Howick terecht. Dat bevestigt hun advocaat Flip Schüller telefonisch tegenover NRC. Meer informatie wil Schüller niet kwijt tot hij zijn cliënten gesproken heeft.

De politie bevestigde zaterdag dat de kinderen in goede gezondheid in Wijchen zijn gevonden. Er was aangifte van hun vermissing gedaan, waarna de politie een grote zoekoperatie op touw zette. Nu het tweetal terecht is “wordt onderzocht of er strafbare dingen met hen gebeurd zijn tijdens hun vermissing”, aldus de politie. “De kinderen zullen daarom gehoord worden door de politie”, zo meldt de verklaring. “Daarna worden zij overgedragen aan hun voogd.”

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Lili en Howick zijn terecht (Via @PolitieApp) https://t.co/p2hT5njYWB

Lili en Howick zouden uiterlijk zaterdag worden uitgezet naar Armenië. Zij liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag weg bij hun pleeggezin in Wijchen, nadat vrijdagavond een laatste poging om hun uitzetting te voorkomen door de voorzieningenrechter werd afgewezen. Sindsdien ontbrak van hen ieder spoor. De politie heeft niet bekendgemaakt waar zij precies werden aangetroffen.

Lees ook de column van Folkert Jensma: Op Howick en Lili is het asielrecht niet berekend

Het ministerie blijft erbij dat Armenië een veilig land is “waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd”, zo staat in de verklaring. “Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd.”

Politie-oproep

Eerder zeiden Harbers en premier Mark Rutte nog dat het niet mogelijk was voor de twee een uitzondering te maken. Toen de kinderen afgelopen nacht verdwenen, riep de politie burgers op om aan te geven of zij Lili en Howick hadden gezien. Veel mensen reageerden verontwaardigd op deze oproep, onder wie misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Lees ook: Pas op laatste moment doet Den Haag iets voor in Nederland opgegroeide kinderen

Lili en Howick kwamen in 2008 naar Nederland, waar zij een huis vonden in Amersfoort. In 2009 kregen zij voor het eerst te horen dat zij geen verblijfsvergunning zouden krijgen. De moeder procedeerde jaren om met haar gezin in Nederland te mogen blijven. De zaak sleepte mede zo lang voort vanwege administratieve achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Lili en Howick gingen al die tijd naar school in Amersfoort. De kinderen spreken vrijwel geen Armeens.

Vorige maand oordeelde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, dat zij geen reden zag om de definitieve uitzetting van de kinderen naar Armenië niet door te laten gaan. Hun moeder was vorig jaar al naar dat land uitgewezen. Begin deze week doken de kinderen, die sinds 2008 in Nederland wonen, eerder korte tijd onder.

Lees ook dit verslag van een gezin uit Boxmeer dat eerder werd uitgezet naar Armenië: Van eigen slaapkamer in Boxmeer naar stapelbed op balkon in Jerevan

Weeshuis

Donderdag stelde een Armeense psychiater echter dat de moeder van Lili en Howick wegens psychische problemen diende te worden opgenomen in een kliniek. Hierdoor zouden de tieners bij aankomst in Armenië niet met hun moeder worden herenigd, maar in een weeshuis terechtkomen. Volgens hun advocaat Flip Schüller en Kinderombudsman Margrite Kalverboer zou dit betekenen dat er niet goed voor hen gezorgd kon worden, maar Harbers weigerde daarin mee te gaan.

Meerdere politici reageerden via social media op het nieuws:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Ik ben blij met het besluit dat #howickenlili mogen blijven. Het welzijn van de kinderen dreigde vandaag in gevaar te raken, dat staat uiteindelijk voorop. Ik hoop dat de kinderen rust gegund wordt. En roep het kabinet op: laten we lessen trekken!

 

Twitter avatar jesseklaver Jesse Klaver Eindelijk! De boodschap die heel Nederland al dagen roept is overgekomen. Lili en Howick blijven thuis. 🙏 https://t.co/WRjjaRjAOm

 

Twitter avatar michelrog Michel Rog Soms moet je zacht zijn! Blij dat Harbers alsnog zijn discretionaire bevoegdheid heeft gebruikt. https://t.co/SHw0O4iZeh

 

Twitter avatar SadetKarabulut Sadet Karabulut Opgelucht, blij dat het keiharde besluit om Lili en Howick uit te zetten, niet wordt uitgevoerd. Zij zijn al thuis. https://t.co/GJnXCOmL8P

 

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Opgelucht en blij voor Howick en Lili dat ze mogen blijven! Daarmee komt een einde aan alle onzekerheid. Hopelijk nu rust voor hen zodat ze hun leven weer kunnen oppakken. We danken de staatssecretaris @markharbers voor het gebruik maken van z’n discretionaire bevoegdheid.

 

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Generaal pardon voor kinderen die hier geworteld zijn. Al jaren niet geregeld, hard nodig. Waar asielprocedures langer duren dan schoolopleidingen, is uitzetting ondenkbaar.
https://t.co/CMtjKtEoEj

 

Twitter avatar Kinderombudsman de Kinderombudsman Geweldig nieuws dat Howick en Lili mogen blijven! @Kinderombudsvrw is niet alleen ongelooflijk blij voor Howick en Lili, maar ook voor Nederland: ‘De kinderrechten en het welzijn van kinderen hebben uiteindelijk overwonnen.’
Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie Haagse Zaken: Waarom een verruiming van het kinderpardon er niet komt
U kunt zich ook abonneren via iTunes, Stitcher, Spotify of RSS.