Liberia

Nederlander aangehouden in Frankrijk om oorlogsmisdaden

De Franse politie heeft dinsdag een Liberiaans-Nederlandse man gearresteerd die wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Dat melde het Franse persbureau AFP vrijdag. De man, die in Franse media Kunti K. wordt genoemd, zou in de jaren negentig commandant zijn geweest van Ulimo, een rebellengroep die in de Eerste Liberiaanse burgeroorlog (1989-1997) streed tegen de groepering van de latere president Charles Taylor. K. zou zich tijdens de oorlog schuldig hebben gemaakt aan marteling, moord, de inzet van kindsoldaten, kannibalisme en het houden van slaven. Later kwam de Liberiaan naar Europa en kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. In 2016 verhuisde hij naar Frankrijk. Hij werd volgens de Franse politie gearresteerd bij een vriend in de Parijse buitenwijk Bobigny, waar hij ondergedoken zat. K. zou zijn aangehouden na een tip van Civitas Maxima, een organisatie die het opneemt voor slachtoffers van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om een Frans strafrechtelijk onderzoek. Het is niet de eerste keer dat een Nederlander verdacht wordt van oorlogsmisdaden. (NRC)