Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Blijven of vertrekken? Dat was deze week de vraag in onze inbox. Mag minister Blok blijven na zijn „rabiate” uitlatingen „over andere landen en culturen” (Driek Haalboom uit Giethoorn)? Moet ING-baas Ralph Hamers weg nu blijkt dat hij „moord en criminaliteit faciliteerde” (Hans Pollemans uit Biervliet). Mogen de illegale, Armeense schoolkinderen Lili en Howick blijven?

Blok bleef. En Gerard Moerkerk uit Tilburg mag dan vinden dat dat „een Blok-kade” vormt tegen een „sterke beweging van saamhorigheid”, veel lezers vallen de minister bij. „Je hoeft geen PVV-lid of aanhanger van Alt-Right te zijn om te kunnen zien dat Stef Blok een punt heeft”, schrijft Klaas Smit uit Den Haag. Zijn opmerkingen raken „in de kern gewoon denkbeelden die in grote delen van de Nederlandse samenleving leven, en volkomen terecht” , schrijft Louis Frank uit Hendrik Ido Ambacht. Suriname een failed state noemen? Volgens Rob van Hoek moet een minister „in een besloten bijeenkomst het beestje bij de Surinaamse naam kunnen noemen”.

Of Lili en Howick zijn vertrokken, is bij het ter perse gaan van deze krant onbekend. Maar „(groot)vader” H. Poortvliet zit niet te wachten op „tranen trekkende verslaggeving”. En is de situatie in hun geboorteland wel zo inhumaan? M.J.M.M. Giezeman heeft er tot zijn spijt niets over gelezen.

Hamers bleef. Dat je jarenlang witwassen kunt toestaan zonder te worden vervolgd, is volgens lezers ‘klassenjustitie’. Jos Groeneboom uit Maassluis trekt een parallel met het huidige fenomeen van ‘geldezels’: steeds meer scholieren worden via sociale media geronseld om geld wit te wassen. In ruil voor geld geven scholieren toestemming om tijdelijk grote bedragen op hun rekening te zetten. „En de pakkans is volgens de politie 100 procent”, schrijft Groeneboom. „Ben benieuwd of een naïeve jongere die onbedoeld geldezel wordt, ook kan schikken met Justitie.”

chef Opinie