Gemeente heeft nog geen plan voor Koningspoort

Historie De toekomst van de werf in de Oude Haven is nog steeds onzeker. Er is een petitie voor het behoud, maar de gemeente is aan zet.

De Oude Haven trekt veel toeristen en bezoekers door terrasjes en oude schepen.
De Oude Haven trekt veel toeristen en bezoekers door terrasjes en oude schepen. Foto Jan Bijl/Rotterdam Partners

Zal de gemeente de scheepswerf Koningspoort voor de stad behouden? Die vraag is urgent, omdat de stichting die de kleine werf aan de Oude Haven tijdelijk beheert, daar in mei mee ophoudt. Voor die tijd moet de gemeente een beslissing hebben genomen over de toekomst van de Koningspoort. Sinds een paar weken staat er een petitie online, Behoud de Koningspoort, die inmiddels door ruim duizend mensen is ondertekend – tekenen kan nog tot 21 september.

Volgens de initiatiefnemers gaat het om een „beeldbepalend stukje Rotterdam met bijzondere historische waarde”, dat een „grote trekpleister voor bezoekers” is. Rond de Oude Haven liggen ongeveer 150 historische binnenvaart- en andere beroepsschepen, die op de werf onderhouden worden. De meeste schepen zijn van particuliere eigenaren, die het onderhoud grotendeels zelf uitvoeren op de werf – dat is op grotere, commerciële werven niet mogelijk. „Hier ligt de grootste collectie historische binnenvaartschepen ter wereld”, zegt Chris van der Meulen. Hij is bestuurder van de stichting die het tijdelijk beheer uitvoert, en scheepseigenaar. De werf wordt grotendeels gedraaid door vrijwilligers, die ook activiteiten voor omwonenden organiseren, zoals lascursussen.

Gemeente hield zich afzijdig

Het kan voor niemand een verrassing zijn dat de Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort over een half jaar stopt, zegt Joop Hylkema. Hij is voorzitter van de raad van toezicht van de stichting. Vorig jaar trok het Maritiem Museum zijn handen van de werf, omdat het niet rendabel was. De werf heeft jaarlijks een verlies van rond de 60.000 euro, zegt Hylkema. Er onstond een onduidelijke situatie waarin het museum en de booteigenaren tegenover elkaar kwamen te staan en de gemeente zich afzijdig hield. Toen is de stichting in het leven geroepen om de gemeente – eigenaar van de werf – tijd te geven om te bepalen wat ze ermee wil, en intussen de werf voort te zetten om te voorkomen dat die verpaupert.

„De stichting had een paar voorwaarden, onder meer dat de gemeente voortvarend een plan zou opstellen voor de toekomst van de Koningspoort.”, zegt Hylkema. Er zijn volgens hem genoeg aanknopingspunten: toerisme, erfgoed, de maritieme driehoek. „De gemeente heeft er iemand op gezet, maar dat heeft voorlopig in niets geresulteerd.”

De gemeente laat desgevraagd weten dat de „zoektocht naar de verdere toekomstmogelijkheden van de Koningspoort nog niet is afgerond. Naar verwachting zal later dit jaar meer duidelijkheid komen over het vervolg.” De gemeente wil niet ingaan op de vraag of ze bereid is een éénmalige substantiële investering in de werf te doen, wat volgens de stichting nodig is omdat de werf de afgelopen jaren met pappen en nathouden in bedrijf is gehouden. Wethouder Said Kasmi (onder meer Cultuur): „Ik draag de Koningspoort een heel warm hart toe. Het is goed dat er een onderzoeksrapport met toekomstmogelijkheden in de maak is.”