Foeterende Serena Williams verliest finale US Open van Naomi Osaka

De Japanse Naomi Osaka bereikte een hoog niveau in haar eerste grandslamfinale en versloeg Serena Williams in twee sets. Williams kreeg vanwege verbaal wangedrag een strafgame tegen.

Serena Williams kreeg bij een 3-4 achterstand in de tweede set een straf voor verbaal wangedrag.
Serena Williams kreeg bij een 3-4 achterstand in de tweede set een straf voor verbaal wangedrag. Foto Jason Szenes/EPA

Serena Williams heeft de finale van de US Open verloren van de als twintigste geplaatste Japanse Naomi Osaka: 2-6 en 4-6. De Japanse speelde een ijzersterke wedstrijd en zag Williams tegen het einde van de partij een emotionele aanvaring krijgen met de umpire en al haar beheersing verliezen.

Het was de eerste grandslamfinale voor Osaka, en sowieso voor het eerst dat er een Japanse in de finale stond van een grandslamtoernooi, maar van nervositeit was geen enkele sprake. Ze ging furieus van start en was in de eerste set duidelijk te sterk voor de Amerikaanse, die vorig jaar moeder is geworden en sinds haar rentree niet meer in de absolute top van de wereldranglijst is terug te vinden.

Osaka heeft een Japanse moeder en een vader uit Haïti en woont al sinds haar derde in de Verenigde Staten. Maar ze werd geboren in Japan, in de stad Osaka om precies te zijn. Voor deze US Open was ze nog nooit verder gekomen dan de vierde ronde van een grandslamtoernooi. Eerder dit jaar won ze al wel het prestigieuze toernooi van Indian Wells.

Idool

Voorafgaand aan de finale had Osaka bekend dat Serena Williams haar grote idool is:

“Het voelt onwerkelijk dat ik mijn eerste finale in een Grand Slam mag spelen tegen de speelster die ik als kind adoreerde”.

Toen Williams in 1999 haar eerste US Open won, was de Japanse nog maar een jaar oud.

De Japanse Naomi Osaka toont haar trofee na het winnen van de US Open 2018. Foto: John G. Mabanglo/EPA

Chaotische tweede set

In de tweede set ontaardde de partij in een vol Arthur Ashe Stadium in een chaos. Williams kreeg twee waarschuwingen kort na elkaar, omdat ze tegen de regels in zou zijn gecoacht vanaf de tribune en voor het kapotslaan van haar racket. Daardoor verloor ze een punt.

Lees over de terugkeer van Serena Williams na haar moederschap: De koningin is terug, en iedereen kijkt mee

Williams ontkende in tranen tegenover umpire Carlos Ramos dat ze aanwijzingen had gekregen van haar coach Patrick Mouratoglou en eiste excuses:

“Ik ben geen bedrieger. U moet uw verontschuldigingen aanbieden. Ik heb een dochter, ik leer haar wat eerlijk is. Ik ben geen bedrieger.”

Omdat ze maar bleef foeteren dat de waarschuwing onterecht was en de umpire daarbij een dief noemde, kreeg Williams bij een 3-4 achterstand in die tweede set een straf voor verbaal wangedrag. Haar tegenstander Osaka kreeg daarop reglementair een game toegewezen en stond toen zomaar ineens met 5-3 voor.

Williams werd nog emotioneler en riep de hoofdscheidsrechter erbij: “Ik weet dat u er niets aan kan veranderen, maar dit is niet eerlijk.”

De Amerikaanse wist haar servicegame nog wel te behouden en kwam dus terug tot 4-5, maar Osaka bleef daarna koel en maakte de partij af. Na 1 uur en 19 minuten kon de Japanse haar eerste grandslamtitel opeisen.

Coach Mouratoglou gaf direct na de partij tegenover ESPN overigens wel toe dat hij aanwijzingen had proberen te geven aan Williams, maar zei daarbij dat zijn pupil dat hoogstwaarschijnlijk niet heeft gezien.

Williams: Stoppen met uitfluiten

Na alle frustratie en uitbarstingen tijdens de partij toonde Williams zich na afloop wel een waardig verliezer. Tegenover de journalist die haar interviewde op de baan wilde ze het niet meer over de umpire hebben en prees ze haar tegenstander.

“Zij speelde goed en het is haar eerste grandslamoverwinning. Ik weet dat ik aan het schelden was en jullie zojuist aan het fluiten. Maar laten we positief blijven. Gefeliciteerd Naomi. En laten we allemaal stoppen met uitfluiten.”

Osaka bedankte Serena Williams in haar overwinningsspeech voor het feit dat ze tegen haar “mocht” spelen.

Geen grandslamrecord

Voor Serena Williams had winst in New York haar 24ste grandslamzege betekend, een evenaring van het record van Margaret Court. In juli verloor Williams ook al de finale van Wimbledon, Toen was de Duitse Angelique Kerber in twee sets te sterk. Bij de Australian Open in januari krijgt ze een nieuwe kans om het record te evenaren.

Bekijk hieronder het verslag van CNN van de bizarre finale: