Recensie

Recensie

De schetsen van Rubens: virtuoze vrijheid

Foto Helmut Newton

Je moet ervan houden, van de ultieme barokschilder Peter Paul Rubens (1577-1640). Al die blozende wangetjes, die rollende spieren, dat roze vrouwenvlees. Maar er is ook een meer intieme kant aan Rubens. Die vind je in zijn olieverfschetsen, waarvan er zo’n 500 bewaard zijn gebleven. De schetsen, olieverf op paneel, zijn veel losser en vrijer dan de schilderijen, maar tonen evengoed zijn virtuositeit. In Museum Boijmans Van Beuningen zijn 65 olieverfschetsen te zien op Pure Rubens. Daaronder een serie paneeltjes op briefkaartformaat uit 1636. Ze zijn niet ingelijst, je ziet de kale randen en hier en daar Rubens’ vingerafdruk. Dichterbij de schilder kun je haast niet komen.

Expositie
Pure Rubens. T/m 13 jan in Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. boijmans.nl