Brieven

Brieven

Foto Bloomberg

De arrogantie van ING-topman Ralph Hamers is schokkend. En dan gaat het niet alleen over zijn slechte beleid, maar ook over de werkwijze van ING. De bank dient zich te realiseren dat haar werkwijze direct en indirect corruptie, moord en criminaliteit heeft gefaciliteerd, ten koste van onschuldigen.

Dat geldt ook voor het old boys-netwerk in de raden van toezicht en bestuur. Zelfs de De Nederlandsche Bank, die waarschuwde blijkbaar, bleek te lang niet alert genoeg.

De arrogantie van de banken is historisch gezien niet onlogisch. In de zestiger jaren vroeg de naoorlogse economische ‘boom’ om een betere structuur van de geldcirculatie, en kwamen alle geldstromen van Nederland in één klap bij de bankwereld terecht. Voor de banken een waar godsgeschenk. Dat te geringe overheids- en bankcontrole tot schandalen leidde, mag evident genoemd worden. Geen bank maakte zich er niet schuldig aan. En enige nederigheid na de crash in 2008 voor de miljarden ‘volkssteun’ ontbreekt volledig. Wanneer politiek Den Haag niet ingrijpt, mag dat daarom als een schoffering van de bevolking beschouwd worden. Tijd voor een structurele update van een doelmatiger in de wet vastgelegde integriteitscontrole. Nederland moet bancair gidsland worden.