Vrouwen en mannen gaan even veel verdienen – bij het surfen

In het bedrijfsleven is de loonkloof nog lang niet gedicht, maar in de sport gaat het langzaam de goede kant op met gelijke beloningen voor mannen en vrouwen. De World Surf League (WSL), organisator van golfsurfwedstrijden over de hele wereld, kondigde woensdag aan dat het vanaf 2019 hetzelfde prijzengeld aan mannelijke en vrouwelijke deelnemers gaat uitreiken. Het nieuwe beleid van de WSL omvat onder meer de wereldkampioenschappen, de junior wereldkampioenschappen, de Longboard Tour en de zogeheten Big Wave Tour.

Er was veel kritiek op het verschil in prijzengeld vanuit de internationale surfcommunity, zegt Nienke Duinmeijer, professioneel longboarder en voormalig Nederlands kampioen. „Dit is natuurlijk supergoed nieuws, maar eigenlijk had het al veel eerder moeten gebeuren.” Ook zij ervaarde de ongelijkheid. „Vorig jaar won ik een wedstrijd in Spanje. De mannen kregen 1.000 euro, als vrouw kreeg je helemaal niets.”

Drie maanden geleden kwam de WSL nog onder vuur te liggen toen bleek dat de mannelijke winnaar van een juniorentoernooi twee keer zoveel prijzengeld kreeg als zijn vrouwelijke tegenhanger.

De BBC berekende vorig jaar dat in 83 procent van de sporten waarin prijzengeld wordt uitgereikt, mannen en vrouwen gelijk beloond worden. In 2014 was dit 70 procent. In 1973 was er nog in álle sporten sprake van een gender prize gap. Onder meer bij de Grand Slam-tennistoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open) is het prijzengeld voor mannen en vrouwen al jaren gelijk.