Silicon Valley

Nederlands techbedrijf Elastic wil met beursgang in VS 100 miljoen dollar ophalen

De Nederlandse softwareproducent Elastic gaat naar de beurs. Woensdag werd bevestigd dat het bedrijf dit jaar nog 100 miljoen dollar wil ophalen op de New York Stock Exchange. Elastic heeft een Europees hoofdkantoor in Amsterdam, maar de grootste vestiging zit in Silicon Valley.

Het techbedrijf – dat werd opgezet door onder andere Steven Schuurman – kan gezien worden als een uitgebreide variant van Google. Grote bedrijven gebruiken een betaalde versie van de software, Elasticsearch, om makkelijk door grote hoeveelheden data te spitten en deze informatie te analyseren. Het Nederlandse bedrijf kan onder meer Facebook, Microsoft en Netflix onder zijn klanten rekenen. Uit het prospectus blijkt dat het bedrijf in het tweede kwartaal van dit boekjaar een omzet van 56,6 miljoen dollar maakte. Het bedrijf leed 18,6 miljoen dollar verlies vanwege hoge kosten voor onderzoek, ontwikkeling en marketing. Er werken in totaal bijna duizend mensen voor de softwareproducent. Concurrenten zijn onder meer Amazon, dat vergelijkbare diensten aanbiedt met Amazon Web Services, en Google. (NRC)