Politie legt drie dagen het werk neer, alleen noodgevallen

Politievakbond ACP noemt de staking “de heftigste actie ooit”. Alarmnummer 112 zal wel bereikbaar blijven voor spoedgevallen.

Een politieagent in Utrecht.
Een politieagent in Utrecht. Foto Olivier Middendorp

De cao-acties van de politie worden opgeschroefd. Politievakbond ACP riep agenten vrijdag op hun werk van vrijdag 14 tot en met zondag 16 september neer te leggen. Alleen in noodgevallen zal de politie optreden, aldus ACP. De vakbond noemt de staking “de heftigste cao-actie ooit”.

Tijdens de drie stakingsdagen zullen politiebureaus gesloten blijven en zal er geen politieondersteuning aanwezig zijn bij evenementen, sportwedstrijden en in de horeca, zeggen de vakbonden. “De afwezigheid van de politie zal overal worden gevoeld.” Alleen alarmnummer 112 blijft bereikbaar voor spoedzaken. “Maar voor een burenruzie rukt de politie niet uit”, waarschuwt de vakbond.

Lees ook: ‘Bonnenactie’ politie geeft wetsovertreder geen vrijbrief

Volgens een woordvoerder van ACP is de “roep om hardere en grotere acties” maanden geleden al uitgesproken door de achterban.

“De roep om alles op z’n gat te gooien is heel erg groot. We weten nu nog niet hoeveel agenten precies gehoor gaan geven aan de oproep, maar we hebben genoeg mensen gesproken om te kunnen zeggen dat hele bureaus gesloten zullen blijven.”

Onderbezetting en werkdruk

De bonden zeggen dat “de samenleving en de rechtstaat” niet in gevaar zullen komen door de acties. Agenten zullen wel uitrukken bij spoedmeldingen of in uitzonderlijke gevallen waarbij de “openbare orde en veiligheid in het geding komen”.

Al maanden proberen de politievakbonden het eens te worden met minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en korpschef Erik Akerboom over een nieuwe cao. De vakbonden vinden dat agenten te weinig betaald krijgen, dat de werkdruk te hoog is en dat er sprake is van onderbezetting.

Politie-agenten hebben sinds begin juli op verschillende manieren gedemonstreerd. Zo deelden agenten in augustus geen boetes meer uit bij kleine overtredingen. In verschillende steden staakten agenten volledig, waardoor onder meer het Tweede Kamergebouw tijdelijk gesloten moest worden. Ook medewerkers van communicatieafdelingen en de woordvoering van de politie legden hun werk, al dan niet gedeeltelijk, neer.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de korpsleiding en het ministerie van Justitie en Veiligheid de aanzegging van de vakbonden “juridisch zullen toetsen”. Daarna zullen zij met een reactie komen.