Opinie

Pardon

Christiaan Weijts

Zou Mark Harbers vannacht wakker hebben gelegen? Bij EénVandaag zei Gerd Leers, een van Harbers’ voorgangers als bewindspersoon voor vreemdelingenzaken, dat hij een aantal nachten niet sliep voor hij besliste over de verblijfsvergunning van Mauro, een vergelijkbaar geval als dat van Lili (12) en Howick (13).

Harbers heeft nog één nacht om zijn discretionaire bevoegdheid aan te wenden. Als hij wakker ligt, hoop ik dat hij terugdenkt aan die laatste protestbijeenkomst die Defence for Childeren donderdag organiseerde aan de Lange Vijverberg, naast het Binnenhof.

Het ging er emotioneel aan toe, met oproepen van vrienden en lotgenoten, maar de meeste indruk op mij maakte iemand die juist heel kalm zijn redenatie opbouwde. Michiel Duffels, directeur van de basisschool waar Lili vorig jaar in groep 8 zat, vertelde hoe een vriend laatst over de vluchtstrook reed en door de politie werd aangehouden. Zijn vrouw stond op het punt te bevallen. „In plaats van de regeltjes op te volgen, begeleidde de politie hem naar het ziekenhuis.”

De vergelijking gaat misschien niet volledig op, want hoe zijn die kinderen op die vluchtstrook beland? Lili en Howick hebben niet gefaald. Hun moeder heeft niet gefaald. Degenen die haar bijstonden hebben niet gefaald. Allemaal maakten ze legaal gebruik van juridische procedures die onze overheid nu eenmaal heeft opgesteld. Degene die hier faalde, was onze overheid, die mogelijk maakte dat procederen even lang kan duren als de basisschool.

Wat zei Stef Blok ook alweer? Als je een fout maakt, bied je excuses aan en probeer je de schade te herstellen. De schade bedraagt hier een paar honderd Lili’s en Howicks, naar schatting, tegen wie je dan zegt: pardon, we hadden het zo moeten regelen dat jullie binnen een paar maanden na aankomst al terug naar jullie veilige landen werden gestuurd; dat is helaas niet gebeurd, en daardoor zijn jullie normale Nederlanders geworden, met sinterklaassurprises, stamppot en citotoetsen – nogmaals pardon – en als goedmakertje mogen jullie blijven.

Aanzuigende werking? Schoolleider Duffels zei dat de dag na die bevalling „er heus niet ineens honderden mensen over de vluchtstrook reden.” En spoken die toch door Harbers waakdromen, dan kunnen ze hem motiveren om die procedures eindelijk eens echt te verkorten. Ook ik ben voor een streng asielbeleid, maar als we die paar honderd kinderen niet meer schaffen, is ons schatrijke land moreel failliet.

Nee, wakker liggen is niet leuk. Maar denk dan even aan de toestand van die kinderen. Duffels vertelde hoe zij „letterlijk aan het kotsen zijn van de spanning.”

Ik was blij dat de regen in mijn gezicht spatte.

Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.