Onderwijs

Lenen wordt duurder voor studenten

Studenten gaan in de toekomst fors meer rente over hun lening gaan betalen. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Als de plannen worden goedgekeurd, betekent dit dat de rente voor studieleningen voortaan voor tien jaar wordt vastgelegd, in plaats van voor vijf. Omdat rente die langer vaststaat hoger is (omdat die voor een langere periode zekerheid biedt), zal het bedrag dat studenten maandelijks moeten terugbetalen naar schatting van de minister 18 procent hoger uitvallen. Het gemiddelde bedrag dat studenten de staat in de toekomst verschuldigd zijn, wordt met 82 euro maandelijks 12 euro hoger dan het nu is. Wie de de volledige terugbetalingstermijn van 35 jaar nodig heeft, is straks duizenden euro’s duurder uit. (NRC)