Misdaad tegen menselijkheid

Internationaal Strafhof verklaart zich bevoegd inzake Rohingya

Het Internationaal Strafhof heeft zich donderdag bevoegd verklaard inzake de beschuldingen dat Myanmar duizenden Rohingya heeft gedwongen naar buurland Bangladesh te vertrekken. Myanmar is niet aangesloten bij het Strafhof, maar Bangladesh wel. „Het Hof heeft jurisdictie over de misdaad tegen de menselijkheid van deportatie die zou zijn begaan tegen leden van de Rohingya”, oordeelden drie rechters van het in Den Haag gevestigde hof. „De reden is dat een onderdeel van deze misdaad – het oversteken van een grens – plaatsvond op het gebied van een aangesloten staat (Bangladesh).” Fatou Bensouda, aanklager van het Strafhof, heeft nu een juridische basis om door te gaan met haar vooronderzoek, bedoeld om vast te stellen of er voldoende aanleiding is voor een officieel onderzoek. (AP, Reuters)