Reportage

Minister Slob ‘kan geen rust beloven voor de toekomst’

Publieke Omroep De Kamer sprak donderdag met minister Slob over de bezuinigingen op de NPO. Voor de deur stonden demonstrerende tv-makers.

Programmamaker Hans Goedkoop (Andere Tijden), tijdens een demonstratie op het Plein in Den Haag. FOTO BART MAAT/ANP
Programmamaker Hans Goedkoop (Andere Tijden), tijdens een demonstratie op het Plein in Den Haag. FOTO BART MAAT/ANP

Voor de deur staan demonstrerende tv-makers, die de Tweede Kamer een manifest aanbieden, met de oproep: bezuinig niet op de publieke omroep, en zeker niet op de journalistiek. Dat laatste is eigenlijk aan de eigen NPO-leiding gericht. Maar wie weet kunnen Kamerleden, met de hand op de knip, daar nog iets in betekenen.

De Kamer praat deze donderdagmiddag met minister Slob (Media, CU) over de mediabegroting, en in het bijzonder over de toekomst van de publieke omroep. Ook in de zaal veel omroepmensen. Sommigen moeten hun T-shirt met ‘VPRO Tegenlicht’ uittrekken of verbergen, omdat dit een ongeoorloofde actiekreet zou zijn. Tegenlicht wordt gekort met zeven ton. De zaal is vol. Voor presentator Hans Goedkoop wordt een extra stoel gehaald. Ook zijn Andere Tijden wordt gekort.

Slob wil het komende jaar 62 miljoen korten op de publieke omroep wegens tegenvallende reclame-inkomsten. De Telegraaf schreef echter ’s ochtends dat de coalitie de bezuiniging zou willen verlagen tot 22 miljoen. Daar gaan nogal wat vragen over, maar de minister noch de aanwezige woordvoerders van de coalitiepartijen willen erover praten vóór Prinsjesdag. De leden van de oppositie klagen erover dat het debat zo een schijnvertoning dreigt te worden: een deel van de aanwezigen heeft financiële informatie waarover ze niet willen praten.

Verschillende partijen roepen de minister op om de omroep te bevrijden uit de „reclame-paradox”: door het budget te koppelen aan de reclame-inkomsten, gaat de NPO keuzes maken op basis van geld en kijkcijfers. Harry van der Molen (CDA): „Dat is het gevaar van een doorgeschoten marktwerking. Den Haag is de publieke omroep gaan behandelen als een commerciële omroep.”

Lees ook: Publieke omroep snijdt wel degelijk in journalistiek

Op de vragen hoe het verder moet met de omroep als de reclame-inkomsten blijven dalen, en of de omroep nog wel is toegerust op de veranderende mediawereld (met sterke buitenlandse concurrenten als Netflix, kijkers die naar online video overstappen en dalende reclame-inkomsten) antwoordt Slob: „Ik kan u geen rust beloven voor de toekomst. Ik wil de komende maanden toewerken naar een nieuw mediabestel.” Hij wil hiervoor de wet aanpassen: „Dat zal op de lange termijn veel rust geven, maar op de korte termijn heel veel onrust.” Hoe dat nieuwe bestel eruit zal zien, moet hij nader onderzoeken.

Over de bezuinigingen op journalistiek bij de NPO, stelt Slob dat hij daar niet over gaat: „Ontroerend hoeveel invloed mij wordt toegedicht, maar de wet en regelgeving is duidelijk. De politiek wordt heel ver van de programmatische keuzes afgehouden.”

Opmerkelijk is het pleidooi van diverse partijen voor het behoud van de aspirant-omroepen. Rechtse omroepen als WNL en PowNed zijn goed voor de pluriformiteit van de publieke omroep, stellen zij. Maar die dreigen voor 2020 te weinig leden te hebben om een omroep met erkenning te worden. Slob wijst erop dat hij wil vasthouden aan een minimum ledental als vereiste om een publieke omroep een erkenning te verlenen, maar dat hij er naar zal kijken: „We gaan het niet dichtschroeien.”