Harbers: voortdurend contact met Armenië over terugkeer Howick en Lili

Advocaat Flip Schüller wil met een laatste kort geding voorkomen dat de voor zaterdag geplande uitzetting van de twee tieners doorgaat.

Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. .
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. . Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nederland staat voortdurend in contact met de Armeense autoriteiten over de terugkeer van Lili en Howick. Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (Migratie, VVD) vrijdag na de ministerraad gezegd. Niets wijst er voorlopig op dat de staatssecretaris van plan is zijn zogenaamde ‘discretionaire bevoegdheid’ in te zetten, waardoor de kinderen alsnog in Nederland zouden mogen blijven.

Harbers wilde niet kwijt of het gebrek aan geschikt onderwijs en berichten over opname van hun Armeense moder een probleem vormen bij de uitzetting, die voor uiterlijk zaterdag gepland staat. Hij zei dat hij “alles blijft wegen”, maar herhaalde ook zijn woorden van vrijdagochtend:

“De zaak is acht keer beoordeeld en in alle gevallen was de uitkomst dat er geen recht is op verblijf, omdat Armenië een veilig land is. De Nederlandse overheid doet alles samen met de Armeense autoriteiten om voorzieningen en hulp beschikbaar te stellen na terugkeer.”

De staatssecretaris wilde zich niet uitspreken over of de kinderen ook daadwerkelijk zaterdag worden uitgezet. Hij noemde een besluit over het lot van de kinderen “per definitie emotioneel”.

‘Hun toekomst is in Nederland’

Kinderombudsman Margrite Kalverboer liet donderdag bij Pauw weten dat Lili en Howick volgens haar een toekomst in Nederland hebben. Hun moeder zou momenteel niet in staat zijn om voor hen te zorgen, en bovendien zou er geen passend onderwijs en geschikte huisvesting zijn.

Harbers reageerde vrijdag op de uitspraken van Kalverboer door te wijzen op de uitspraak van de Raad van State, die het aspect van kinderrechten meenam in haar oordeel om de twee tieners uit te zetten.

Lux et Libertas Commentaar NRC: De wet is hard, maar kinderen gaan soms toch gewoon voor

Spoedprocedure met ‘belangrijk nieuw feit’

Advocaat Flip Schüller, die Lili (12) en Howick (13) vertegenwoordigt in hun uitzettingszaak, probeert vrijdag met een spoedprocedure een laatste keer te voorkomen dat zij worden uitgezet. In een nieuwsbericht schrijft Schüller dat een onafhankelijke psychiater in Armenië heeft besloten dat de moeder van Lili en Howick opgenomen moet worden in een kliniek.

Dit zou volgens de advocaat betekenen dat Lili en Howick na uitzetting zeker zes maanden in een kindertehuis moeten verblijven. Met dit “belangrijke nieuwe feit” hoopt Schüller de zaak te winnen. Het spoedverzoek ligt bij de rechtbank van Amsterdam, het is nog niet duidelijk of en wanneer de zitting plaatsvindt. Als de zitting doorgaat, komt de rechtbank waarschijnlijk dezelfde dag nog met een uitspraak, aldus een woordvoerder van de rechtbank.