In beeld

BredaPhoto Festival | 5 sep - 21 okt 2018

Het tweejaarlijkse fotofestival BredaPhoto heeft als thema To Infinity and Beyond en gaat over de impact van de ‘almaar voortrazende’ wetenschap. ,,Brengt die louter vooruitgang? Of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen?”, vragen de curatoren zich af. Op verschillende locaties in de stad is werk te zien van fotografen en filmmakers die zich focussen op de rol van wetenschap en techniek, nu en in de toekomst.
Mathieu Asselin (Frankrijk, 1973) vertelt in een hybride vorm van eigen fotografie gecombineerd met archiefmateriaal, video en tekst, zijn verhaal over Monsanto, de met schandalen omgeven Amerikaanse zaadveredelaar en gewasbeschermer. Het project leverde hem dit jaar een nominatie op voor de Deutsche Börse Photography Prize. Zijn boek Monsanto®: A Photographic Investigation werd in 2017 tijdens Paris Photo bekroond met de Aperture First PhotoBook Award. Te zien in Breda Botanique.
Foto Mathieu Asselin. Monsanto. A photographic investigation.
Andere aanraders: De Brit Stephen Gill met zijn nachtfoto’s van een Zweeds bos (ook in Breda Botanique),
Foto Stephen Gill. Night Procession.
de serie van de Britse Mandy Barker over oceaanplastic (op het dak van het Chassétheater)
Foto Mandy Barker. Beyond Drifting: Imperfectly Known Animals.
en de Finse Maija Tammi (Stedelijk Museum Breda) over panspermie, de zaden die in het heelal zouden rondzweven en die de bron van al het leven zouden zijn.
Foto Maija Tammi. Milky way.
Fotograaf Osborne Macharia maakt fantasierijke beelden, zoals deze van een boswachter in maatpak met een hyena aan zijn zijde.
Foto Osborne Macharia. No Touch Am..
168 kippenportretten, maar het verschil tussen de dieren is nauwelijks te zien. Het zijn Novogen White hennen, een kippenras dat is ontworpen om zoveel mogelijk eieren te leggen die worden gebruikt voor medicijnen. ‘De kippen op deze foto’s hebben net zoveel met technologie als met de natuur te maken’, zegt Dániel Szalai.
Dániel Szalai. Novogen.
Joris Deleer-snyder bevraagt met zijn foto's onze bijna religieuze verering van technologie.
Foto Joris Deleersnyder. De Laatste Reformatie.
Wereldwijd staan tweeduizend mensen op de wachtlijst om ingevroren te worden. Murray Ballard portretteerde ze en vroeg hen wat ze mee willen nemen naar een volgend leven.
Foto Murray Ballard. The Prospect of Immortality.
Wat weet ik over de herkomst van mijn winterjas, vroeg Sheng-Wen Lo zich af. Hij maakte zijn eigen dierenleed-vrije donsjas. Ook te zien is MELK, over de intensieve Nederlandse zuivelindustrie, en TUNA, een game over overbevissing.
Foto Sheng-Wen Lo. Down.
Als robots te veel op mensen lijken, stoten ze ons af. Fotojournalist Max Aguilera-Hellweg ging zes jaar lang op zoek naar dit zogenoemde uncanny valley-effect in Japan en de VS. Maar in plaats van afkeer, vond hij intimiteit.
Foto Max Aguilera-Hellweg. Humanoid.
Met gevonden materialen construeert Daria Koreneva beelden die ze in een ander zonnestelsel geschoten zou kunnen hebben.
Foto Daria Koreneva. Dim Surface Echoes.
Honderden rivieren en meren op de Mongoolse steppen zijn opgedroogd, landbouwgrond veranderde in woestijn. De oorzaak: klimaatverandering. De nomaden en hun vee zien hun land langzaam onleefbaar worden. Daesung Lee vergelijkt met geënsceneerde foto’s het landschap van vroeger met dat van nu.
Foto Daesung Lee. Futuristic Archeology.
Stereotypen over vrouwen in het conservatieve Iran staan centraal in het werk van Shadi Ghadirian Voor Qajar zij liet zich inspireren door de fotocollectie van een negentiende-eeuwse Perzische koning. We zien portretten van vrouwen in traditionele setting, maar met moderne iconen als een gettoblaster of stofzuiger.
Shadi Ghadirian. Qajar.
In het Amazonegebied worden honderden kikkersoorten met uitsterven bedreigd. Fotograaf Peter Lipton zette een aantal zeldzame soorten op de foto.
Foto Peter Lipton. Balsa de los Sapos.
De Belgische fotograaf Philippe Braquenier documenteerde alle manieren waarop wij data opslaan: van het Zwitserse CERN tot de indexkaarten van het meer dan honderd jaar oude Mundaneum. Elk weekend is er op BredaPhoto een speciaal programma. Zo worden er 6 en 7 oktober films vertoond met wetenschap als thema. Met onder andere Lo and Behold (2016) van Werner Herzog, een documentaire over het internet en hoe wij met elkaar verbonden zijn door techniek.
Foto Philippe Braquenier. Palimpsest.