Wetenschap

Botsing universiteiten en ASML: einde twee onderzoeksgroepen

Onderzoeksinstituut Cultuurverschillen tussen de academische wereld en het bedrijfsleven hebben geleid tot het einde van twee onderzoeksgroepen.

Het Amsterdamse Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) gaat stoppen met twee onderzoeksgroepen onder druk van chipmachinefabrikant ASML. ARCNL is een samenwerkingsverband van 100 miljoen euro van de UvA, VU en NWO met ASML en geldt als het pronkstuk van samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven. Een evaluatiecommissie maakte zich eind vorig jaar zorgen over de levensvatbaarheid van het instituut door onderlinge spanningen. Omdat ASML dreigde uit ARCNL te stappen, besloot ARCNL-directeur Joost Frenken in januari 2018 om onderzoekslijnen van prof. Fred Brouwer en dr. Sonia Castellanos in drie jaar tijd af te bouwen. (NRC)

Veel invloed voor klein bedrag pagina 10-11