Tien Zuid-Soedanese militairen veroordeeld voor aanval op hotel

Bij de aanval werden een lokale journalist vermoord en vijf internationale hulpverleners verkracht, onder wie een Nederlander.

Zuid-Soedanese militairen die mede-verantwoordelijk waren voor een aanval op een hotel komen donderdag aan bij de rechtbank in Juba.
Zuid-Soedanese militairen die mede-verantwoordelijk waren voor een aanval op een hotel komen donderdag aan bij de rechtbank in Juba. Foto Andreea Compeanu/Reuters

Een krijgsraad in Zuid-Soedan heeft donderdag tien militairen veroordeeld tot celstraffen van zeven jaar tot levenslang voor een zeer gewelddadige aanval op een hotel in de hoofdstad Juba, in 2016. Ook moet de regering slachtoffers financieel compenseren. Dat meldt persbureau Reuters.

Bij de aanval kwam een lokale journalist om het leven en werden vijf internationale hulpverleners verkracht, onder wie een Nederlander. De uitspraak wordt gezien als een test van de wil van Zuid-Soedanese leiders om op te treden tegen militairen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Lees ook: Nieuw akkoord in Zuid-Soedan, er is reden voor optimisme volgens Kiir

De aanval had plaats kort nadat troepen van president Salva Kiir in juli 2016 een driedaagse slag in de hoofdstad hadden gewonnen van strijders van Riek Machar, die nu (opnieuw) vice-president is. Tientallen militairen vielen het Terrain Hotel binnen, en begonnen het te plunderen. VN-vredestroepen in de buurt reageerden niet op noodoproepen van mensen in het hotel.

Schadevergoeding ‘beschamend’ voor slachtoffers

Twee militairen kregen donderdag levenslang voor de moord op de journalist. Drie militairen werden schuldig bevonden aan verkrachting, vier aan aanranding, en twee aan diefstal en het plegen van een roofoverval. Zij kregen tussen de zeven en veertien jaar celstraf. Een elfde militair werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

De Zuid-Soedanese regering moet van de rechter 4.000 dollar schadevergoeding betalen aan elk van de verkrachtingsslachtoffers. “Heel erg beschamend, en een belediging voor het slachtoffer”, reageert hun advocaat. De familie van de journalist moet 51 stukken vee krijgen als compensatie. Ook is de regering de hoteleigenaar 2,2 miljoen dollar schuldig voor schade aan het gebouw.

Oproep tot speciale rechtbank

“Het leger is beschuldigd van vele verkrachtingen, aanrandingen en andere vormen van geweld. Dat maakt geen deel uit van onze doctrine”, reageerde een Zuid-Soedanese legerwoordvoerder op het vonnis

De leiders Kiir en Machar kwamen vorige maand tot een nieuw, fragiel vredesakkoord. Twee jaar na de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 brak een gewelddadig conflict uit dat inmiddels tienduizenden levens heeft geëist. Ook is ongeveer een kwart van de bevolking tijdens de burgeroorlog ontheemd geraakt.

Deze zaak is afgehandeld vanwege internationale druk omdat er buitenlandse hulpverleners bij betrokken waren, benadrukt NRC-correspondent Koert Lindijer.

“Maar wat met honderden anderen is gebeurd, laat nog op zich wachten. Met de vredesovereenkomst heeft Salva Kiir amnestie gegeven aan Riek Machar. Maar er is helemaal niet gepraat over al die misdadigers die in opdracht van hun commandanten misdaden hebben gepleegd.”

Amnesty International heeft Zuid-Soedan opgeroepen om een rechtbank op te richten die zich moet buigen over het oorlogsgeweld.