Techbedrijf Elastic naar de beurs in New York

Het in Amsterdam gevestigde Elastic biedt zoek- en analyse software aan voor grote bedrijven, zoals Facebook en Microsoft.

Elastic wil dit jaar nog naar de beurs in New York.
Elastic wil dit jaar nog naar de beurs in New York. Foto Brendan McDermid/Reuters

De Nederlandse softwareproducent Elastic gaat naar de beurs. Woensdag maakte het bedrijf bekend dat het nog dit jaar 100 miljoen dollar wil ophalen op de New York Stock Exchange.

Lees ook het interview met een Nederlandse oprichter van Elastic: Zoeken als Google, maar dan beter

Elastic heeft een Europees hoofdkantoor in Amsterdam, de grootste vestiging zit in Silicon Valley. Het techbedrijf - dat mede werd opgericht door de Nederlandse ondernemer Steven Schuurman - kan gezien worden als een uitgebreidere variant van Google.

Grote bedrijven gebruiken een betaalde versie van de software, Elasticsearch, om makkelijk door grote hoeveelheden data te spitten en deze informatie te analyseren. Het Nederlandse bedrijf rekent onder meer Facebook, Microsoft en Netflix tot zijn klanten..

Inzage in cijfers

Het prospectus geeft ook voor het eerst inzage in financiën van het bedrijf. In het tweede kwartaal van het boekjaar groeide de omzet van Elastic met 79 procent naar 56,6 miljoen dollar. Het bedrijf leed echter 18,6 miljoen dollar verlies, vooral door hoge kosten voor onderzoek, ontwikkeling en marketing. Momenteel werken er in totaal bijna duizend mensen bij de softwareproducent.

Elastic biedt zowel gratis als betaalde software aan. Sinds 2013 zijn Elastic-producten meer dan 350 miljoen keer gedownload. Belangrijke concurrenten van het bedrijf zijn Amazon en Google.

Hoeveel een aandeel moet gaan kosten, is nog niet bekendgemaakt. Zakelijke nieuwssites meldden eerder dat het bedrijf ervan uit gaat dat het zo’n 1,5 tot 3 miljard dollar waard is.