Stef Blok kan door na rituele dans

De Haagse Stemming Vandaag praat de Tweede Kamer over waarom de NVWA niet ingreep bij misstanden in slachthuizen.

Goedemorgen! De coalitie maakte veel lawaai maar hield Blok op zijn plek. De Europese banencarrousel gaat draaien. En de dividendtaks wordt weer eens aangevallen.

RITUELE DANS: Uitspraken die Stef Blok in enkele minuten deed, leidden acht weken later tot zes uur debatteren en één motie van wantrouwen. Vooral de coalitie zelf deed een rituele dans om de interruptiemicrofoon. CDA, D66 en de ChristenUnie wilden het beeld vermijden dat ze de VVD matsen. Alexander Pechtold, die in zijn eigen controverse verstrikt is, eiste op hoge poten dat Blok duidelijk afstand nam van zijn “onthutsende” uitspraken. Blok begon nerveus, maar eindigde zelfs wat hooghartig. Zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff deed een zonderlinge poging om er een debat van te maken over problemen in de multiculturele samenleving. Aan Blok valt weinig af te lezen, maar het is de vraag of hij ermee geholpen was.

REDDINGSOPERATIE: Langzaam wordt ook meer duidelijk over de diplomatieke reddingsoperatie van deze zomer, na Bloks uitspraken. Nederlandse ambassades wereldwijd kwamen meteen in actie, net als Blok zelf. Bijvoorbeeld met een excuses-sms naar zijn Australische collega-minister Julie Bishop. Blok stelde, natuurlijk ten onrechte, dat de oorspronkelijke bevolking daar is uitgeroeid. Met Suriname is de verhouding nog steeds koeltjes. Een eerdere excuusbrief zette geen zoden aan de dijk en volgens de waarnemend zaakgelastigde van Suriname, gisteren te horen op Radio 1, heeft Blok “geen idee” waar hij het over heeft.

EUROPESE STOELENDANS: Er zijn prestigieuze banen te verdelen in Europa. Wie worden de nieuwe presidenten van de Europese Unie? En wie gaat de Europese Centrale Bank besturen? De eerste serieuze open sollicitatie kwam gisteren: Manfred Weber, een Duitse rechtse politicus van CSU-huize, hoopt de Europese Commissie te gaan leiden. Weber is op zijn 46ste al een sleutelspeler in Brussel. Overigens is zijn landgenoot, de Duitse minister van Economie en Energie Peter Altmaier vanavond in Den Haag voor de jaarlijkse HJ Schoo-lezing over de rol van Duitsland in Europa.

DEPRESSIEPLAN: Het kabinet staat “positief” tegenover het omstreden depressieplan van Menzis. De zorgverzekeraar wil depressie-behandelaars extra belonen als hun behandeling voor depressie slaagt. Het plan zal er volgens CU-staatssecretaris Paul Blokhuis niet toe leiden dat alleen nog kansrijke patiënten een behandeling krijgen, de angst van veel tegenstanders. Die zijn verre van overtuigd, de voorzitter van de beroepsvereniging vindt het een “zeer gevaarlijk” plan.

IN BRAND: “Kiezen we tandenknarsen voor grootkapitaal, of voor de publieke sector die in de fik staat?” Met deze pompeuze woordkeuze kondigt vakbond PO in Actie in het AD een actiedag aan. Zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel, jeugdhulpverleners en leerkrachten - die allemaal vaak horen dat er ‘geen geld’ is - zouden zich verenigen tegen het afschaffen van de dividendtaks. De Volkskrant ontdekte intussen de opkomst van de importleraar: leerkrachten worden over de grens gezocht om het tekort op te lossen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Het probleem is dat politici zich gedwongen voelen méér te doen voor het bedrijfsleven, terwijl zij invloed op het bedrijfsleven verliezen”

Columnist Tom-Jan Meeus schrijft over de disbalans tussen het verantwoordelijkheidsgevoel van de politiek en het bedrijfsleven. Over Blok wordt maanden gediscussieerd, het schuldwitwassen van ING wordt in één dag afgedaan.