Lokaal bestuur

Wethouder weg omdat zijn vrouw burgemeester wordt

De Leeuwarder wethouder Henk Deinum (PvdA, 62) legt zijn functie neer, omdat zijn vrouw en partijgenote Jannewietske de Vries (56) tot burgemeester van Súdwest-Fryslân is benoemd. Hij wil alle schijn van belangenverstrengeling en negatieve beeldvorming vermijden.

Deinum stapt op na een „indringend gesprek” met de Friese commissaris van de koning Arno Brok (VVD) in juli. Deinum: „Brok zag risico’s en ik moet toegeven dat die er zijn, al dacht ik er zelf aanvankelijk lichtvaardiger over. Ik ben tot het inzicht gekomen dat het zuiver en duidelijk is om te vertrekken als wethouder.” Formeel had Deinum, tien jaar wethouder in de Friese hoofdstad, kunnen blijven. Maar hij zag ook mogelijke conflicterende belangen. „Zo was ik tegen de aanleg van een nieuwe weg tussen Sneek en Leeuwarden, een idee van Hayo Apotheker”, zegt hij. Apotheker is oud-D66-burgemeester van Súdwest-Fryslân. De Friese commissaris van de koning Brok vindt dat De Vries een goede start als burgemeester moet kunnen maken. „Negatieve beeldvorming mag dit niet in de weg gaan staan.”

Deinum en De Vries kregen een relatie toen hij wethouder van Leeuwarden was en zij gedeputeerde van Friesland. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten zag daar na twee onderzoeken geen bezwaar in. (NRC)