Inflatie-indicator

CBS: stijging consumentenprijzen is grootste in bijna vijf jaar

Nederlandse consumenten betaalden in augustus 2,3 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna vijf jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want ook de prijs van industriële producten, aandelen en grondstoffen verandert.

Een belangrijk deel van de stijging schrijft het CBS toe aan de prijsontwikkeling van kleding en voedingsmiddelen. Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, die geen rekening houdt met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2,1 procent, tegen 1,9 procent in juni. Dat is iets meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen vorige maand gemiddeld 2 procent stegen. (ANP)