Illegaal downloaden

Rechter: schade na uitspraken Teeven

De Nederlandse staat is aansprakelijk voor onjuiste uitspraken van voormalig staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) over illegaal downloaden. Daardoor hebben filmproducenten schade geleden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

In 2011 en 2012 suggereerde Teeven meerdere keren dat downloaden was toegestaan. Dit deed hij bijvoorbeeld in een persbericht, maar ook tegenover de NOS. Dat leidde er volgens de filmproducenten mede toe dat in Nederland „een klimaat is ontstaan waarin downloaden uit illegale bron als een verworven recht werd beschouwd”.

De rechter bepaalt nu dat de uitspraken van Teeven onrechtmatig waren. Ze kwamen van een verantwoordelijk bewindspersoon en werden herhaaldelijk gedaan. Als Nederlanders vervolgens daardoor daadwerkelijk besloten om illegaal te downloaden, is de staat volgens de rechtbank aansprakelijk voor de inbreuk op de auteursrechten.

De zaak was onder meer aangespannen door Sekam, een stichting die de belangen van ruim 1.400 film- en tv-producenten behartigt. De stichting noemt het vonnis in een verklaring „van grote betekenis” voor de audiovisuele sector en hoopt „op korte termijn” met de staat in gesprek te gaan over een compensatie.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde in 2014 dat het ook in Nederland verboden is films en series uit illegale bron te downloaden. Een groep Nederlandse producenten besloot in 2017 nog een zaak aan te spannen omdat de staat niet genoeg zou optreden tegen downloaders.