Gezondheidsrisico’s

Verf met chroom-6 voor meer overheidsgebouwen gebruikt

Meer overheidsgebouwen dan tot nu toe bekend zijn behandeld met verf waar het schadelijke chroom-6 in zit. Dat heeft minister Bruins (Volksgezondheid, VVD) woensdag bekendgemaakt. Het gaat volgens Bruins om de Rijksrederij, Rijkswaterstaat, de Dienst Justitiële inrichtingen en Defensie. Er wordt onderzocht of „extra maatregelen nodig zijn”, aldus de bewindsman. Volgens Bruins zijn de diensten zich bewust van waar de stof zit, of inventariseren ze dit voordat er werkzaamheden uitgevoerd worden. Oud-defensiemedewerkers kunnen zich melden als ze denken bloot te zijn gesteld aan de stof. De stof chroom-6 komt vrij bij werkzaamheden, zoals het schuren van de verflaag of tijdens verhitten of slijpen. Als er dan geen beschermende maatregelen worden genomen, ontstaan gezondheidsrisico’s. (NRC)