Telefoon Arjen Kamphuis twintig minuten actief in Noorwegen

Kamphuis werd op 29 augustus als vermist opgegeven door zijn werkgever. Een dag later stond zijn telefoon kort aan.

Archieffoto van Arjen Kamphuis die sinds 20 augustus wordt vermist in Noorwegen.
Archieffoto van Arjen Kamphuis die sinds 20 augustus wordt vermist in Noorwegen. Foto Dennis van Zuijlekom/ANP

De telefoon van Arjen Kamphuis, de 46-jarige Nederlander die sinds 29 augustus vermist is, stond op 30 augustus twintig minuten aan. Het toestel werd getraceerd naar het Noorse Vikeså. Ook werd Kamphuis afgelopen maandag door een getuige in Denemarken gezien. Dat meldt de politie in een update van het opsporingsbericht.

Kamphuis vertrok op 8 augustus voor een vakantie van twee weken naar Noorwegen. De ict-expert, die onder meer overheden, journalisten en mensenrechtenactivisten trainde in veilig online communiceren, checkte op 20 augustus uit zijn hotel. Twee dagen later zou hij terug naar huis vliegen, maar hij kwam niet opdagen voor zijn vlucht. Kamphuis werd op 29 augustus door zijn werkgever als vermist opgegeven.

De Nederlandse beveiligingsexpert Arjen Kamphuis (47) keerde niet terug van een vakantie in Noorwegen. Zijn vrienden sluiten niets uit.

Woensdag maakte de politie bekend dat Kamphuis een opvouwbare kajak had aangeschaft voor zijn vakantie, waarmee hij wilde gaan kajakken in de Noorse fjorden. De politie in Noorwegen begon die dag een onderzoek naar de vermissing van de Nederlander.

Nadat de telefoon van Kamphuis twintig minuten aanstond, zou er een Duitse simkaart in zijn gedaan. De Noorse politie doet nu onderzoek naar het bijbehorende telefoonnummer. In Denemarken is eveneens een onderzoek naar zijn vermissing ingesteld, nadat hij er afgelopen maandag werd gesignaleerd.