Doden na zware aardbeving in Japan

Zeker dertig mensen zijn nog vermist en meer dan 290 mensen raakten gewond. De ravage in het noorden van Japan is groot.

Een straat in de stad Sapporo op het eiland Hokkaido is verwoest door een aardbeving. De beving had een kracht van 6.7.
Een straat in de stad Sapporo op het eiland Hokkaido is verwoest door een aardbeving. De beving had een kracht van 6.7. Foto AFP

Japan is donderdagochtend getroffen door een zware aardbeving waarbij zeker zeven mensen om het leven zijn gekomen. Dat heeft Yoshihide Suga, de secretaris van het Japanse kabinet, verklaard. Waarschijnlijk zal het dodental nog verder oplopen. Zeker dertig mensen zijn nog vermist en meer dan 290 mensen raakten gewond,
meldt persbureau AP.

De beving vond plaats rond 03.00 uur (lokale tijd) en had een kracht van 6,7. Het epicentrum lag bij het eiland Hokkaido, in het noorden van het land. Vooral de stad Sapporo, waar 1,9 miljoen mensen wonen, werd getroffen. Huizen en wegen werden vernield.

De stroom op het eiland is uitgevallen waardoor onder andere het treinverkeer stil is komen te liggen en luchthavens gesloten zijn. Ook zitten zo’n 3 miljoen huishoudens zonder stroom. Volgens de minister van Handel Hiroshige Seko duurt het zeker een week voordat het hele eiland weer van stroom is voorzien.

Rampen

Japan is deze zomer getroffen door meerdere natuurrampen. Deze week kwamen zeker elf mensen om het leven door orkaan Jebi, de zwaarste tyfoon die het land heeft getroffen in 25 jaar. In juli kampte het land met zware overstromingen waarbij meer dan tweehonderd mensen om het leven zijn gekomen. Een aardbeving in de buurt van de Japanse stad Osaka kostte in juni zeker drie mensen het leven. Deze had van kracht van 6,1.