In beeld

De portretten van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg

‘We leven in de Gouden Eeuw van het beeld’, zegt de nieuwe Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van der Burg, in zijn interview met BredaPhoto Festival. ‘Ik druk nu vaker op “command, shift, 4” om een screenshot te maken dan op de ontspanknop van mijn camera’. De documentair fotograaf bekleedt vanaf deze week een jaar lang de erepositie. Hij cureert zijn digitale vondsten, zoals de reeksen ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’ (prostituees naast radiatoren). Toch blijft hij ook zelf beeld schieten. 'De mens en zijn spullen' lijkt een rode draad in Van der Burgs werk. NRC selecteerde een aantal portretten van de moderne beeldmaker met een scherp gevoel voor wonderlijke alledaagse verhalen.
Uit de reeks OLIEBOLLENBAKKERS (2016) - Ron heeft al veertig oliebollenbakseizoenen achter de kiezen. En met succes: om zijn nek draagt hij een gouden ketting met een ijsschepje. Daarin zijn vijf diamantjes verwerkt, één voor elke keer dat hij de AD-oliebollentest won. Op die succesgolf heeft hij zelf de grootste kraam van Nederland gebouwd: ‘Ron’s Gebakskraam’. Vijf ovens naast elkaar, beslagmachines, lichtjes: de hele volautomatische 'oliebollenshebang'.
Foto Jan Dirk van der Burg
Uit de serie GEEN FLAUWEKUL (2015) - Anne van Zalando, Tom de Ridder van MKB brandstof of Bas Verboom van de RDW. Verzinsels van de marketingafdeling om de klant een persoonlijke benadering te geven. Maar het kan wel, zonder flauwekul met een eigen gezicht adverteren. Een ode aan 'direct marketing': Alex Böttger, Glasweefselbehangspecialist uit Zoetermeer, en Danielle Roelofs, dochter van Jo Roelofs van Jo Roelofs Horecavlees uit Twello.
Foto Jan Dirk van der Burg
Uit Van den Burgs beeldcolumn voor de Volkskrant - Jolanda van der Kolk uit Ermelo, tijdens het pokeren speelt ze altijd op safe. Haar team (Ed en de drie J-J-J's) werd uiteindelijk achtste op het NK pokeren. Dat kwam door één J, "die er niks van bakte." Maar erg was dat niet, ze speelt vooral voor de gezelligheid.
Foto Jan Dirk van der Burg
In maart 2015 hielden de bewoners van de Amsterdamse wijk Betondorp een buurtfeest in de Akkerstraat.
Foto Jan Dirk van der Burg
Uit de serie NEDERLAND CURSUSLAND (2012) - Stemcoach Nancy Meijer geeft in maart 2011 een workshop bij een bureau voor flexplekken voor vrouwelijke ZZP'ers. Voor serie in nrc.next met Marcel van Roosmalen. Over cursussen en seminars. Hoe Nederland leert beter te werken.
Foto Jan Dirk van der Burg
Uit de serie TOYS FOR BOYS (2008) - Machinist Jan Gravemaker in Velsen Zuid.
Foto Jan Dirk van der Burg
Uit Van den Burgs beeldcolumn voor de Volkskrant - In Amsterdam zijn de viszaken Volendams, in Rotterdam meestal Marokkaans. Dit is een foto uit De Oceaan, waar de werknemers broers zijn van elkaar. Allemaal, behalve Soulaiman - hij is een achterneef. Met een lach helpt hij zes mensen tegelijk als in het weekend de halve stad uitloopt voor een visje.
Foto Jan Dirk van der Burg
Een Chinese toerist is in slaap gevallen op de Zaanse Schans in Zaandam in augustus 2011.
Foto Jan Dirk van der Burg
In het Eftelinghotel in Kaatsheuvel geeft Henk Vlootman (gele blouse, soms met rode sprookjesmuts) een Excel-prakijkdag met verschilende sprekers. Hij is de meest voorname expert met de zelfbedachte 'Vlootman-methode'. De foto werd gemaakt voor een serie in nrc.next met Marcel van Roosmalen.
Foto Jan Dirk van der Burg
Pierre Boot uit Drachten reed 277 kilometer uit Zeeland om zijn strikes and spares te gooien op het 15de Kaden Toernooi in Drachten. Foto uit Van den Burgs beeldcolumn voor de Volkskrant
Foto Jan Dirk van der Burg
De Orionstraat in Amsterdam-Noord werd in 2012 door RadioNL uitgeroepen tot de ‘Mooiste Oranjestraat van Nederland’. Een cameraploeg van het RTL-programma Editie NL trommelde bewoners op om Oranjeartikelen te keuren. Gerrie Ruijmgaart - rokend links, ook bekend als vader van de Tokkies - woont er dat jaar pas net.
Foto Jan Dirk van der Burg
Deze foto werd in maart 2015 genomen voor een serie met Marcel van Roosmalen over het wel en wee van de bewoners van Betondorp in Amsterdam.
Foto Jan Dirk van der Burg
Uit de serie SINGLES - Spelleider Joop leest een balletje op tijdens de kerstbingo van speeltuinvereniging Amsterdam-Zuid in de Gaaspstraat.
Foto Jan Dirk van der Burg