Koers cryptomunten neemt nieuwe duikvlucht

Goldman Sachs gaat toch geen handelsdesk voor cryptovaluta’s opzetten, meldt een zakelijke nieuwssite. De koersen zijn gekelderd.

Digitale munten zoals bitcoin en ethereum hebben hun koers de afgelopen 24 uur zien kelderen.
Digitale munten zoals bitcoin en ethereum hebben hun koers de afgelopen 24 uur zien kelderen. Foto Bobby Yip/Reuters

De koersen van cryptovaluta’s zijn de afgelopen 24 uur opnieuw scherp gedaald. De belangrijkste munt, de bitcoin, was halverwege de ochtend donderdag meer dan 12 procent in waarde gedaald, tot 6.440 dollar. De koers van een andere cryptomunt, Ethereum, daalde met eenvijfde, tot 228 dollar.

Lees ook: Bitcoin zit in limbo tussen onder- en bovenwereld

De forse daling volgt na een artikel van de zakelijke nieuwssite Business Insider dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs toch geen crypto-handelsdesk gaat oprichten. Dat zou een grote opsteker zijn geweest voor de digitale munten en verder bewijs dat cryptomunten een serieuze toekomst hebben. De munten hebben de reputatie onvoorspelbaar te zijn. Traditionele beleggers zijn daarom vooralsnog terughoudend met investeren in de munten.

Goldman Sachs heeft het bericht vooralsnog niet bevestigd.

Dinsdag meldde het belangrijke handelsplatform voor cryptovaluta ShapeShift AG dat het gebruikers gaat vragen om persoonlijke informatie, wat waarschijnlijk sommige handelaren die anoniem willen blijven zal wegdrijven. De hele zomer staat de koers van digitale munten al onder druk. De waarde van bitcoin kwam zelfs even onder de 6.000 dollar. Op het hoogtepunt in december vorig jaar was de munt meer dan 20.000 dollar waard.